'Bezuinigingen worden muziekschool de Wâldsang mogelijk fataal'

De geplande bezuinigingen van Achtkarspelen en Dantumadiel op cultuurcentrum de Wâldsang worden de muziekschool mogelijk fataal.

Brassband De Wâldsang oefent in Burdaard.

Brassband De Wâldsang oefent in Burdaard.

Dat zegt bestuursvoorzitter Teije Dijk van de Wâldsang, een muziekinstituut met activiteiten in Dantumadiel, Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel. Naar eigen zeggen bereikt de school jaarlijks 4800 basisschoolleerlingen via muziekonderwijs op school en 1100 jongeren die via de Wâldsang muziekles volgen. Van de vier gemeenten krijgt de school jaarlijks 418.000 subsidie.

Dantumadiel en Achtkarspelen willen op de gemeentelijke bijdrage bezuinigen. Achtkarspelen wil muziekonderwijs op scholen helemaal niet meer financieren; Dantumadiel wil erop korten. ,,De nadelen zijn vele malen groter dan het financiële voordeel voor de korte termijn’’, reageert Dijk.

Minder instroom

Volgens hem schaadt de bezuiniging de muzikale en persoonlijke ontwikkeling van kinderen, is het een klap voor de culturele infrastructuur en zorgt het voor maatschappelijke afbraak. 

Dijk stelt dat het leren bespelen van een instrument de cognitieve ontwikkeling van kinderen stimuleert. Volgens hem zitten er minder ‘probleemjongeren’ onder de jeugd die muziek beoefent. 

Met het muziekonderwijs zorgt de Wâldsang ook voor instroom bij de muziekkorpsen. Die zou kunnen opdrogen, voorspelt Dijk. Hij wijst erop dat Achtkarspelen in 2018 onder toeziend oog van koningin Máxima het convenant ‘Meer Muziek in de Klas’ ondertekende. Ook staat in het collegeakkoord 2018-2022 dat er extra budget voor zou komen. Nu stoppen is volgens Dijk ,,onbegrijpelijk en ondoordacht’’.

'Voor veel ouders te duur'

De bestuursvoorzitter benadrukt dat het centrum de afgelopen jaren al flink heeft bezuinigd. Volgens hem zijn de kosten met 30 procent gedaald. Als de gemeenten de bezuinigingen doorzetten, moeten volgens Dijk de tarieven flink omhoog. ,,Voor veel ouders zal dit te duur zijn en zij zullen afhaken.’’

De gemeenteraden van Achtkarspelen en Dantumadiel beslissen uiteindelijk of de bezuinigingsplannen overeind blijven. Daarover wordt 2 november (Dantumadiel) en 20 november (Achtkarspelen) vergaderd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland