Bezorgde lezers brengen Pieter Kuiper (104) warme maaltijden

Pieter Kuiper op de galerij op de zesde verdieping van serviceflat Heerenhage in Heerenveen, met buurtmeisje Noa. Om hem heen zijn alle appartementen leeg en verlaten. FOTO SIMON BLEEKER

Pieter Kuiper op de galerij op de zesde verdieping van serviceflat Heerenhage in Heerenveen, met buurtmeisje Noa. Om hem heen zijn alle appartementen leeg en verlaten. FOTO SIMON BLEEKER

Pieter Kuiper (104) heeft het warme eten ineens voor het uitzoeken. Tal van bezorgde lezers besloten de bewoner van Heerenhage een maaltijd te brengen.

,,Het heeft heel wat losgemaakt”, zegt Pieter Kuiper junior (64) over het artikel dat afgelopen zaterdag in deze krant stond over zijn 104-jarige vader. De hoogbejaarde Kuiper is nog als enige over op de zesde verdieping van Heerenhage in Heerenveen. Het serviceniveau houdt te wensen over in de flat, waar de meeste bewoners zijn vertrokken omdat het gebouw gesloopt wordt.

Kuiper senior heeft al maanden niet warm gegeten, omdat hij ontevreden is over de maaltijden van het cateringbedrijf. Meerdere lezers togen daarop de afgelopen dagen met bakjes vol Hollandse kost naar de serviceflat. ,,Dat vond hij heel mooi”, zegt zijn zoon. ,,Ook om te merken dat er zoveel aandacht voor zijn situatie is. Er moet gewoon meer capaciteit komen voor bewoners van serviceflats. Als een locatie sluit, dan blijft er bijna niks over als alternatief.”

Kuiper staat inmiddels goed op de radar bij de gemeente Heerenveen. ,,Een schrijnend verhaal over een van onze oudste inwoners”, zegt zorgwethouder Jelle Zoetendal. De gemeente is formeel geen partij (Kuiper neemt geen WMO-zorg af, maar ‘koopt’ het wonen en de service direct van de Rendant Groep); toch wil Zoetendal met de zorgaanbieder in gesprek. ,,Ik kan niet helemaal beoordelen hoe het serviceniveau er op dit moment is, maar als ik lees over de geboden wasservice en de winkels, dan denk ik: zo moet je het niet willen”, zegt de wethouder.

Zoetendal weet dat de huisarts en de wijkverpleging aangeven dat Kuiper wellicht beter naar een verzorgingshuis kan. ,,Soms belt meneer acht keer achter elkaar de wijkverpleging. Die kan daar niet altijd naartoe. Maar het is wel een indicatie”, zegt Zoetendal. ,,Ook dit is iets waar de gemeente feitelijk buiten staat. Het is iets tussen de zorgaanbieders en de bewoner en zijn familie, maar we proberen mee te coördineren.”

Ook Kuiper junior is bezig een nieuwe plek te vinden voor zijn vader. Mogelijk wordt het de regio Groningen, zodat hij in de buurt is van zijn zoon, die in Haren woont.

De Rendant Groep was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. In het artikel in de krant van zaterdag zei directeur Désirée van Dijk-Attema van de Rendant Groep dat Kuiper gewoon ,,de service krijgt waar hij voor betaalt’’.