Bezoekerscentrum Schiermonnikoog wordt duurzaam en waterbesparend

ILLUSTRATIE NRJ ARCHITECTUUR

Het nieuwe bezoekerscentrum op Schiermonnikoog wordt een duurzaam gebouw dat een innovatieve omgang met water moet uitstralen.

Het pand krijgt brede goten om het hemelwater op te vangen. Er komt een ondergronds bassin voor de opslag. Via een waterbak aan de bovenkant wordt dit zichtbaar gemaakt. Er komt een ‘grijswatercircuit’ dat gebruikt wordt om de toiletten door te spoelen.

Los van de duurzaamheidsaspecten moet het vooral een overzichtelijk gebouw worden voor de toeristen op het eiland. In het wat meer gesloten hoofdgebouw komen exposities, de andere helft van het gebouw is juist heel open. Architect Nynke-Rixt Jukema streeft ernaar een gebouw te ontwerpen dat past binnen het dorpse karakter.

Tijdens een informatieavond reageerden de ongeveer veertig belangstellenden positief kritisch, zegt stuurgroepvoorzitter Marianne van Hall. Er waren onder meer vragen over het stallen van fietsen. Het bezoekerscentrum krijgt tachtig tot honderd plekken, wat voldoende zou moeten zijn.

Ook werden er zorgen uitgesproken over situaties waarbij groepen fietsers ineens de weg op gaan, ook al geldt ter plaatse een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Groepen krijgen hun ingang vooral aan de achterkant, zegt Van Hall. Bovendien kunnen excursies ook vanaf de kampeerboerderijen starten, wat drukte in het centrum voorkomt.

Financiering

Of het gebouw er komt hangt vooral af van de financiering. Er staan subsidieaanvragen uit bij de provincie (9 ton) en het Waddenfonds (1,2 miljoen euro). De stuurgroep verwacht in het najaar duidelijkheid hierover. Het project kost zo’n 3,5 miljoen euro, waar alle vijf betrokken partijen aan bijdragen.

In het gebouw naast de Tox Bar aan de Reeweg komen ruimten voor de VVV en Natuurmonumenten. Eind dit jaar volgt het moment van doorgaan of niet. Het streven is dat het nieuwe bezoekerscentrum in 2020 in gebruik genomen wordt.

Nieuws

menu