Betere aanpak eetstoornis begint in Noord-Nederland

Twee anorexiameisjes lopen op terrein van Accare in Smilde, waar een kliniek voor eetstoornissen is. ARCHIEFFOTO MARCEL JURIAN DE JONG

In het Noorden begint op korte termijn een proef met de opzet van een expertisecentrum voor eetstoornissen. Uiteindelijk moeten er in zeven regio’s zulke centra verschijnen.

Voor het opzetten van twee regionale netwerkorganisaties (de andere pilot is in Noord-Holland) is ruim 11 miljoen euro beschikbaar. Voor de zeven regionale centra is straks een jaarlijks budget van 26 miljoen euro. 

Programmaleider Monika Scholten van de landelijke ketenaanpak eetstoornissen K-EET benadrukt dat dit geld niet alleen bedoeld is voor de behandeling van eetstoornissen, maar ook van andere complexe (gecombineerde) problematiek onder jongeren, zoals verslaving, suïcidale neigingen en autisme. 

Op verschillende gebieden loopt Noord-Nederland voorop bij de behandeling van anorexia en andere eetstoornissen, zegt Scholten. ,,Met name als het gaat om het thuis behandelen van jongeren met een eetstoornis. Ook het online aanbod is in deze regio al wat verder.” 

,,Bij Anorexia is bijvoorbeeld sprake van een combinatie van een lichamelijke en een psychische ziekte”, legt Tom Kummel van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit. ,,Nu is het vaak nog zo dat dan alleen het lichamelijke probleem wordt behandeld, terwijl er eigenlijk ook naar de achterliggende psychische aspecten gekeken moet worden.”

Lees ook: In memoriam: de wereld was te groot voor Robin

Nieuws

menu