Van 2500 naar 50 sterren. Lichthinder nieuwe huizen dreigt zicht op sterren bij Observeum in Burgum weg te nemen en dat zou sluiting betekenen: 'Ik sjoch it somber yn'

Lichthinder van een nieuwbouwwijk dreigt het zicht op de sterren bij het Observeum in Burgum voor 98 procent weg te nemen. Dit betekent het einde voor de sterrenwacht en het bijbehorende museum, zegt bestuurslid Henk Plantinga.

Bestuurslid Henk Plantinga van het Observeum in Burgum vreest dat lichthinder van een nieuwbouwwijk het einde inluidt voor de sterrenwacht en het streekmuseum.

Bestuurslid Henk Plantinga van het Observeum in Burgum vreest dat lichthinder van een nieuwbouwwijk het einde inluidt voor de sterrenwacht en het streekmuseum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De telescopen van de sterrenwacht van het Observeum aan de Menno van Coehoornweg bieden het publiek al jaren goed zicht op de sterrenhemel. Op de locatie, aan de noordoostelijke rand van Burgum, zijn in een donkere, heldere nacht zo’n 2500 sterren te zien, zegt Plantinga.

Nieuws

menu