'Best pittig' 2018-lied lokt weinig scholen (+video)

Still uit de videoclip Seis oere thús met Rogier van Dixhoorn.

Still uit de videoclip Seis oere thús met Rogier van Dixhoorn.

Morgen (zaterdag) is D-Day, maar vandaag begint de Culturele Hoofdstad hier en daar al te bruisen. Voorzichtigjes: 35 scholen zingen het LF2018-lied Seis oere thús.

Wat is massaal? Gehoopt was vast op meer, maar de organisatie van Culturele Hoofdstad toont zich tevreden met de deelname van zo’n 35 basisscholen uit de hele provincie aan het zingen van het lied Seis oere thús. Geschreven door Nynke Laverman en Sytze Pruiksma en gebombardeerd tot hét lied voor LF2018.

Geen dagelijkse kost

Met ruim 400 basisscholen in de hele provincie is de score van 35 niet uitmuntend te noemen. ,,Maar’’, zegt woordvoerster An de Wrede namens Culturele Hoofdstad, ,,het lied is ook best pittig.’’ Wat heet: de componisten hebben er een tamelijk traag lied van gemaakt, dat in niets doet denken aan de dagelijkse kost van Kinderen voor Kinderen of K3, die de meeste schoolkinderen uitbundig zingen.

In Leeuwarden is de animo voor deelname het grootst. Zo doet de helft van de zestien scholen van PCBO Leeuwarden en omstreken mee, vertelt directeur Hans Greidanus. ,,Ik krijg de melding: het is een mooi lied, maar ook moeilijk. Sommige scholen hebben er dan volgens mij toch echt iets heel moois van gemaakt, zoals De Kinderkoepel in Leeuwarden.’’ Het is de bedoeling dat scholen een filmpje maken van hun versie van het lied en dat vandaag klokslag 12 uur online zetten.

Best tevreden

Op veel scholen is het idee echter gewikt, gewogen en afgevallen. Te druk met allerlei andere activiteiten, is het geluid bij juffen en meesters. ,,Het leeft wel’’, zegt De Wrede, ,,maar scholen hebben ook andere dingen aan hun hoofd. En ja, 35 scholen lijkt misschien wat weinig, maar wij zijn toch best tevreden.’’

Veel scholen doen op andere wijze wel mee aan het openingsweekeinde van LF2018. Zo zijn er zaterdag door de stad flashmobs van kinderen van diverse basisscholen. Ze geven voorproefjes van allerlei activiteiten die tijdens het hele jaar bijdragen aan Culturele Hoofdstad, zoals de voorstellingen van Circus Adje, waarin kinderen van vijftig basisscholen in de gemeente Leeuwarden laten zien waar hun talenten liggen. Zaterdagavond zingt Nynke Laverman zelf Seis oere thús, tijdens de officiële opening van LF2018.