'Besmetting Britse coronamutatie Suyderhuys lijkt vooral lokaal probleem'

Woonzorgcentrum 't Suyderhuys. FOTO JILMER POSTMA

De besmettingen met de Britse mutatie van het coronavirus in het Suyderhuys in Surhuisterveen lijken vooralsnog een lokaal probleem, stelde een woordvoerder van de GGD Fryslân zondagmiddag.

Op grote schaal zijn de afgelopen dagen bewoners en medewerkers van het Suyderhuys getest . Vrijdag werden 63 eerder negatief geteste bewoners opnieuw getest. Als vandaag alle resultaten binnen zijn, kan volgens woordvoerder Marcel de Jong een beter beeld worden gegeven.

Voordat de GGD met concrete cijfers, inclusief de verspreiding van de Britse variant, naar buiten komt, zullen de betrokkenen eerst zelf worden geïnformeerd. Vooralsnog is alleen bekend dat die mutatie via een steekproef is vastgesteld bij twee bewoners en bij iemand die gerelateerd was aan een medewerker.

Wie deze variant het woonzorgcentrum heeft binnengebracht, is nog steeds onduidelijk. ,,Natuurlijk wil je het liefste de bron van de eerste vastgestelde besmetting achterhalen, maar dat blijft lastig.’’

Geen reden voor meer onderzoek

De GGD ziet voorlopig geen reden om meer grootschalig onderzoek te doen. ,,Onze indruk is dat het vooralsnog lokaal speelt. Je had ook een domino-effect kunnen krijgen. Elders zie je dat hele gemeentes getest worden. Dat is hier nog niet aan de orde.’’

In eerste instantie leken vorige week 45 van de 108 bewoners besmet met het coronavirus, onder wie twee met de Britse versie. Vier bewoners zijn er inmiddels aan overleden. Meer dan 40 medewerkers testten positief.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus