Besloten bijeenkomsten? Die passen niet bij een wellnessplan op Ameland

FOTO ARCHIEF LC

Besloten bijeenkomsten passen niet bij de totstandkoming van nieuwe plannen voor het vervallen zwembad in de Vleyen bij Nes (A).

Dat vindt zowel wethouder Theo Faber (AmelandEén) als burgemeester Gerard van Klaveren. De raadscommissie vergaderde maandag voor het eerst over een nieuw voorstel om de omstreden herontwikkeling van het terrein van het voormalig tropisch zwembad Aqua Plaza vlot te trekken.

Hotelmagnaat Harry Westers en projectontwikkelaar Kontour willen al jaren een wellnessvoorziening met hotel op het zwembadterrein. De gemeenteraad stuurde het duo meermaals terug naar de tekentafel. In 2017 bereikten het wantrouwen en de onrust op het eiland over het plan een hoogtepunt, en werden de plannen van Westers cs afgewezen.

Lees ook: Politiek Ameland waagt zich weer aan zwembad

Nu komt de gemeente met een plan waarin de gemeenteraad eerst voorwaarden en kaders gaat opstellen, waaraan plannenmakers hun ontwerpen moeten toetsen.

VVD’er Jeppe Groenewold hikt aan tegen de 70.000 euro die er nu voor een haalbaarheidsstudie moet worden neergelegd. Als de raad in een informele setting over het onderwerp zou kunnen spreken, komt men volgens Groenewold ook een heel eind. Chris Brouwer (Ameland ’82) voelt ook wel wat voor zo’n sessie, bij voorkeur besloten.

Lantaarnpalen

Dat was tegen het zere been van wethouder Faber. ,,Te veel in besloten settings kan verkeerd uitpakken.’’ Faber noemde als voorbeeld een besloten vergadering van de gemeente Leeuwarden over poppodium Neushoorn. Hij had ook een bekender voorbeeld kunnen kiezen: de heimelijke vergadering afgelopen herfst over een van zijn eigen hoofdpijndossiers, het vervangen van de lantaarnpalen op Ameland.

Lees ook: Heimelijke avond wekt irritatie op Ameland

Volgens Faber verhouden besloten vergaderingen zich niet tot openbaar bestuur. ,,Bespreken kan, maar afspreken in beslotenheid is lastig.’’ Hij kreeg bijval van burgemeester Van Klaveren, die stelde dat beslotenheid ,,niet past’’ bij dit voor het eiland beladen onderwerp.

Ook Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland) ging het beschikbaar stellen van een krediet te ver. Dirk Metz van AmelandEén wil niet dat de appartementen in het hotel los verkocht kunnen worden. CDA’er Jeroen de Jong hoopt niet weer in de ‘fuik’ te zwemmen, zoals dat volgens hem voorheen met de zwembadplannen het geval was.

Eind deze maand besluit de raad of er een haalbaarheidsonderzoek naar wellnessplannen komt.

Nieuws

menu