Beslag Brenninkmeijer Heeg en aangifte wegens diefstal jachten

Egon Bernhard Paul Brenninkmeijer (81), eigenaar Friesche Jacht Centrale Heeg.

Er is beslag gelegd op eigendommen van de Friesche Jacht Centrale in Heeg van eigenaar Egon Brenninkmeijer (senior). Er is ook aangifte van diefstal gedaan.

Advocaat Oscar van Oorschot bevestigt de beslaglegging op het vastgoed. Hij zegt dat er zeven tot acht schuldeisers zijn. Een vrouw uit Langezwaag deed op 5 juni namens twee gedupeerden aangifte bij de politie in Heerenveen wegens diefstal en verduistering van twee jachten die bij Brenninkmeijer ter verkoop waren gebracht.

De vrouw zegt dat het jacht van haar uit de haven is verdwenen. Brenninkmeijer weigert te zeggen waar de boot is, maar haar boot staat sinds enkele dagen wel te koop op verschillende sites met Friesche Jacht Centrale als verkoper.

Boten verdwenen en te koop aangeboden

Volgens aangeefster Tamara Monsees lijkt het er op dat er de afgelopen tijd meer boten uit de haven zijn verdwenen en elders te koop worden aangeboden.

De aangifte is voor zover bekend de tweede die de politie heeft opgenomen. Er zijn ten minste vier eerdere meldingen gedaan bij de politie. Die zegt dat in overleg met het openbaar ministerie is besloten toen geen aangiftes op te nemen. Toch geeft de politie in één geval aan dat er ‘wellicht sprake is van strafbare feiten’.

De rechtbank laat weten dat Brenninkmeijer ‘in een aantal zaken bij verstek is veroordeeld en één zaak met een erkentenis. Deze zaken worden niet gepubliceerd’. Slechts twee uitspraken zijn bekend waarin de vordering van eisers op Brenninkmeijer zijn toegewezen.

Bijeenkomst voor geldeisers

Bij de Leeuwarder Courant zijn ten minste elf mensen bekend die geld eisen van Brenninkmeijer of zeggen dat hun boot is verdwenen. Een vrouw uit Sneek heeft een deurwaarder ingeschakeld. Anderen overwegen alsnog aangifte te doen. Brenninkmeijers advocaat Van Oorschot noemt ‘de berichtgeving belachelijk’.

Het starten van een juridische procedure zal gedupeerden geen goed doen, vindt hij. Hij belooft een bijeenkomst in ‘een hotel in Sneek’ te beleggen voor mensen die zeggen geld van Brenninkmeijer te goed te hebben. Dat gebeurt zodra alle bezittingen van Brenninkmeijer en de Friesche Jacht Centrale zijn verkocht, laat hij weten.

Hij kan niet garanderen dat zij allemaal al hun geld terugkrijgen. Brenninkmeijer heeft ook nog een hypotheek bij de Rabobank die niet is afgelost.

Volgende week een video op LC.nl over de ondergang van De Friesche Jacht Centrale.

Nieuws

Meest gelezen