Berooide charterschipper Jerke (22) start reddingsactie omdat steungeld voor de bruine vloot uitblijft

Schipper Jerke van As van de Nil Desperandum wacht aan de Westerkade al maanden op zijn steungeld en is de wanhoop nabij. Foto: Catrinus van der Veen

Schipper Jerke van As (22) uit Leeuwarden is een crowdfundactie gestart. Hij kan het hoofd niet boven water houden nu steungeld voor de bruine vloot van staatssecretaris Mona Keijzer uitblijft.

Van As ligt al maanden werkloos aan de kade met zijn driemaster Nil Desperandum. Ondanks pogingen van de VVD in de Tweede Kamer om schot te krijgen in de zaak laat de uitkering van rijksgeld op zich wachten.

Sinds oktober ligt er 15 miljoen euro op de plank voor de bruine vloot. Aan een geschikte regeling wordt in Den Haag nog altijd gewerkt. Intussen moet het schip worden onderhouden en gekeurd en gaan de afschrijvingen door. ,,Het is wachten tot de deurwaarder komt en iemand mijn faillissement aanvraagt’’, zegt Van As.

Zijn maandelijks tekort vanaf het begin van de crisis is 4000. De teller staat nu op 48.000 euro. De schipper hoopt op boekingen of eenmalige donaties.

Van As werd begin 2020 eigenaar van de Nil Desperandum, een charterschip dat is gebouwd in 1894. ,,Nu één jaar later dreig ik met dit prachtige schip ten onder te gaan. Help mij de Nil Desperandum te redden van de sloop’’, aldus zijn noodkreet.

Nieuws

menu