Berenloop op Terschelling vraagt uiterste van 5500 deelnemers

De start van de Berenloop langs de haven van Terschelling. FOTO NEEKE SMIT

Het Berenloop-weekeinde op Terschelling is ondanks de coronamaatregelen een succes geworden. De 5500 deelnemers hoefden geen corona-app te tonen omdat het een ‘doorstromend’ buitenevenement betrof. Net als in 2019 won Olfert Molenhuis uit Assen de marathon.

De organisatie moest zondag in allerijl plan-B uit de kast trekken. Er kon niet over het strand worden gelopen omdat de harde wind het water tot ver richting de duinen opstuwde. Het kon de pret niet drukken, al was bij voorbaat duidelijk dat de parcoursrecords niet verbeterd zouden worden. Het was de eerste keer sinds de eerste Berenloop in 1997 dat er niet een paar kilometer over het strand werd gelopen.

Jeugdsentiment

Op de marathon was Olfert Molenhuis heer en meester. Hij won in 2.35,32. ,,Dit is jeugdsentiment’’, zei de atleet uit Assen die zijn titel prolongeerde. ,,Ik kwam al als jongetje op Terschelling en liep toen met mijn vader voor de eerste keer mee.’’

Molenhuis sprak van een loodzware marathon, omdat er een straffe wind stond en de lopers geteisterd werden door regen- en hagelbuien.

Iwan Kamminga uit Nieuwe Pekela werd tweede. Willem de Boer uit Exmorra was op de derde plaats de beste Fries (2.44,40). ,,Extreem lastig’’, aldus De Boer.

Internationaal karakter

Op de halve marathon ging de zege naar Jan Stuursma uit Veendam. Hij rekende in de sprint af met Mechiel Zantema uit Goutum en Jesse van Burg uit Hurdegaryp. Bij de vrouwen bleef Jacelyn Gruppen uit Hoogeveen Jessica Oosterloo uit Appelscha voor. Oosterloo liep, net als de mannentop op de 21,1 kilometer, een stukje verkeerd omdat de route na de wijziging van het parcours een tijdje niet duidelijk was aangegeven.

De Berenloop krijgt steeds meer een internationaal karakter. Zondag deden atleten mee uit onder andere Colombia, Duitsland en Bulgarije.

Nieuws

menu