Beeldvorming is alles, weet Baudet

O, o Den Haag. ILLUSTRATIE LC
Niets ten nadele van de begrotingsbehandeling van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid, maar het was in Den Haag de week van Forum voor Democratie. En waar politieke oorlogen vroeger werden uitgevochten op de brievenpagina’s van kranten, gebeurde dat nu op de sociale media.
Tekenend was het feit dat het eigenaarschap van de sociale-mediakanalen van de partij punt van discussie werd tussen de wel/niet opgestapte leider Thierry Baudet en het rebellerende deel van het Forum-bestuur. Hans Wiegel, politicus in ruste te Oudega, 79 jaar en internetloos, werd er onbedoeld in meegesleept.
Dat ging zo.
Wiegel had net als vele anderen een breuk zien aankomen. Baudet is iemand die glorieert tijdens hoogtijdagen, maar de zin verliest als het allemaal wat minder gaat. En dat laatste was dit jaar duidelijk het geval.
Maandagavond zag Wiegel op de beeldbuis dat Baudet er de brui aan gaf. Dinsdagmorgen besloot hij een opbeurend briefje te sturen. Nu beschikt huize Wiegel niet over internet. ‘Een briefje sturen’ gaat als volgt: Wiegel fabriceert een handgeschreven tekst, faxt deze naar zijn secretaresse, zijn secretaresse tikt de tekst in een ordentelijke mail, zoekt het bijbehorende mailadres van de gewenste ontvanger en drukt op de verzendknop.
Om 10.05 uur dinsdagmorgen was het zo ver.
Vanaf dat tijdstip gingen de ontwikkelingen razendsnel. Een slotenmaker kwam in opdracht van het rebellerende bestuursdeel de sloten vervangen van het FvD-kantoor in Amsterdam. Bij Baudet ging het lont in het kruitvat. Hij besloot alsnog aan te blijven. De uren daarna ontrolde zich op Twitter en daarbuiten een smurrie aan lelijke ontboezemingen over en weer, met als dieptepunt donderdagmorgen de bombrief van FvD-senator Nicki Verweij in De Telegraaf over Baudets onversneden antisemitische uitspraken van die vrijdag ervoor.
Beeldvorming is alles, weet Baudet. Hij stuurde rond koffietijd een tweet de wereld in met de foto van het vriendelijke bericht van zijn goede vriend Hans Wiegel. ‘Hartverwarmend’ schreef hij er bij. ‘Doet me goed’. Gevolgd door een ♥ .
Het bericht kreeg 3200 likes en 498 steunbetuigingen. De timing was flauw, want vanwege het tijdstip leek het alsof Wiegel de kant koos van het antisemitische kamp. Alleen Wiegel, diens secretaresse én Baudet wisten dat de warme woorden dateerden van twee dagen geleden, toen de oorlog nog minder koud en smerig was. Oud-Kamervoorzitter en VVD-prominent Frans Weisglas klom in de pen. ‘Ik mag toch hopen dat Hans Wiegel dit schreef voordat de brief van Nicki Verweij bekend was’, fulmineerde hij. Zijn tweet buitelde het land door. De reacties varieerden van ‘Altijd al een populist geweest’ tot ‘Wat is er met Hans gebeurd???’
De internetloze Wiegel had van dit alles geen weet; zijn secretaresse heeft geen Twitter. Via de omgekeerde weg (foto mailen naar secretaresse, uitprinten, faxen naar Oudega) werd hij op de hoogte gebracht van alle oproer aan zijn adres.
Een paar uur later maakte het rebellerende Forum-deel via Twitter bekend op te stappen. Wiegel vernam het via de beeldbuis. Zijn eet-afspraak met Baudet gaat door zodra de Sneker horeca weer open mag.
Reageren? saskia.van.westhreenen@lc.nl