Beeldbellen met de huisarts via Dokter Appke

FOTO LC

Verzekerden van De Friesland kunnen vanaf volgend jaar bij wijze van proef via beeldbellen een huisarts raadplegen voor niet-complexe zorgvragen. Dat kan via de app ‘Dokter Appke’.

De Friesland verwacht dat met behulp van beeldbellen de huisartsenzorg uiteindelijk ontlast kan worden. ,,Dat is de droom die hier achter zit. Voor mensen die slecht ter been zijn is deze nieuwe technologie ook een uitkomst”, zegt innovatiedirecteur Cid Berger. Door vergrijzing en ontgroening doemt er op het platteland op vrij korte termijn een huisartsentekort op.

De Friese huisartsenvereniging en Dokterswacht Friesland worden nadrukkelijk bij de proef betrokken. Via Dokter Appke wordt het ook mogelijk om nog meer aan zelfzorg en zelftriage te doen. De app neemt de vragen over die een huisarts tijdens zijn consult ook zou stellen, legt directeur Steven Hofenk uit.

Dokter Appke - een knipoog naar topturner Epke Zonderland, sinds een jaar het gezicht van De Friesland - is vorig jaar gelanceerd als app en tot nu toe 8000 keer gedownload. Bijna twee derde van de vragen werd in de avond of in het weekeinde gesteld. Ook zijn er pieken zichtbaar tijdens vakanties. ,,Mensen hebben in het buitenland blijkbaar toch een voorkeur voor Nederlandse medici”, vermoedt Berger.

Vooral jonge ouders meldden zich buiten kantooruren met vragen over een ziek kind en of ze wel of niet naar de dokterswacht moeten. Uiteindelijk moest 30 procent tóch naar de huisarts worden verwezen. Die mensen kunnen straks meteen met een huisarts beeldbellen, mits ze bij De Friesland verzekerd zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland