Bazen drugslab Wânswert vrij, onderknuppels (nog) vast

Het drugslab in Wânswert. Foto: Politie

De grote bazen van de drugslabs in Wânswert en Lucaswolde lopen vrij rond en een onderknuppel als een 48-jarige Amsterdammer zit vast. Dat is niet verteerbaar, zo betoogde zijn advocaat Henk Koopman donderdagmiddag bij de rechtbank. ,,Zeer onrechtvaardig en onjuist.’’

Dat de politie de Amsterdammer niet als een grote jongen ziet, blijkt uit het feit dat hij maar twee keer was gehoord, meldde de verdachte op de zitting.

Advocaat Koopman vroeg de rechtbank dan ook de voorlopige hechtenis van zijn cliënt, die ‘kok’ in beide laboratoria zou zijn geweest, te schorsen. Van recidivegevaar kon geen sprake zijn, omdat beide drugsfabriekjes mogelijk door verschillende bazen werden aangestuurd.

‘De kok weet hoe alles werkt’

De officier van justitie dacht daar anders over. ,,De kok is degene met de kennis, die weet immers hoe alles werkt.’’ Volgens de rechtbank bestond een kans op herhaling. Maar die kan ingeperkt worden door voorwaarden, zoals een enkelband, haalde rechter Bert Dölle aan.

Daarvoor zijn een reclasseringsrapport en een nieuw schorsingsverzoek nodig. Dat wordt allemaal in gang gezet. De verdachte kan in het voor hem gunstigste geval over veertien dagen op vrije voeten zijn.

Nieuws

Meest gelezen