O o Den Haag | Baudet krijgt het in de schoot geworpen

O, o Den Haag. ILLUSTRATIE LC

Een wekelijkse kijk op politiek Den Haag. In deze aflevering: hoe Thierry Baudet en zijn verloofde als martelaren werden onthaald.

Davide Heijmans was nooit eerder mee tijdens de vrijheidskaravaan van Forum voor Democratie door Nederland, vertelde lijsttrekker Thierry Baudet vrijdagmorgen in Sneek. Maar nu vond zijn verloofde het hoog tijd om ,,het podium te pakken’’. ,,Ze wilde graag zelf iets zeggen, omdat de aanvallen zo laag zijn en onder de gordel. Allemaal vreselijke dingen, over vrouwenhaat en rassenhaat. Dat wilde zij graag zelf ontkrachten.’’

De verloofde klom op het podium op het Sneker Veemarktterrein en ontving een luid applaus. Ze bedankte het publiek voor de steun die ze ervoer na de uitzending van Jinek van die avond ervoor. Cabaretier Martijn Koning had daar een optreden waarin hij Baudet en Davide op het rooster legde. Koning verwees naar Davides Joodse wortels. Baudet liep weg uit de televisiestudio.

Konings optreden werd door velen over de schreef bevonden. De nummer twee van Forum voor Democratie, Wybren van Haga, fulmineerde tegen uitzendingen ,,die van uw belastingcenten worden gemaakt’’, al was daar in het geval van Jinek, uitgezonden via de commerciële zender RTL, geen sprake van.

Baudets populariteit was door de kwestie alleen maar gegroeid

Wat vrijdag medepolitici en reputatiedeskundigen al concludeerden werd zichtbaar op het Veemarktterrein: Baudets populariteit was door de kwestie alleen maar gegroeid. Zo worden martelaren geboren.

Dat kwam ook door het verplichte bezoek dat hij eerder die ochtend had gebracht aan het politiebureau van Emmeloord. Baudet moest zich verantwoorden voor het haringhappen en handenschudden op Urk. ,,Ik ben de enige politicus die wordt veroordeeld voor het schenden van de coronaregels’’, zei Baudet.

Hem hangt een boete boven het hoofd of een gevangenisstraf van zeven dagen. Waar was Wopke Hoekstra, die een rondje schaatste op Thialf? vroeg hij. Waar was Ferd Grapperhaus, die een arm sloeg om zijn schoonmoeder?

Ostentatief omhelsde Baudet de Friese nummer 40 van de kandidatenlijst, Johan Talsma uit Dokkum. Wybren van Haga deed hetzelfde met Nynke Koopmans, de nummer 22 uit Lytse Geast. Was het een provocatie? Baudet: ,,Wij vormen een huishouden.’’

De lijsttrekker zei niet in de peilingen te geloven die zijn partij bij de verkiezingen van komende woensdag 5 zetels beloven. Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 werd Forum voor Democratie de tweede partij van Friesland. Dat moet minstens worden geëvenaard. ,,Wij worden gewoon de grootste.’’

Later op die dag in Leeuwarden meldde hij dat ex-Tweede Kamerlid Theo Hiddema de strijdbijl weer gaat oppakken. ,,Theo is laaiend over wat ze ons gisteren hebben aangedaan.’’

Opvallende afwezige was Henk Bleker. Donderdagavond maakte de voormalig CDA-staatssecretaris van Landbouw bekend zich bij de beweging van Baudet aan te sluiten. De woordvoerder van Forum voor Democratie hield het op persoonlijke omstandigheden. Baudet: ,,Er kwam privé iets tussen. En het is ook niet superlekker weer’’.

Van Haga noemde de handdruk ,,een partizanengebaar’’. Hij palmde de Snekers in met zijn Friese vader die de kerk in Heeg heeft gebouwd. ,,We moeten trots zijn op Friesland’’, riep Van Haga. ,,Fryslân boppe!’’ Ondanks de kou en de slagregens vormde zich een lange rij voor een meet and greet . Zoals Talsma het zei: ,,Bûgje of barste, waar of net, wy geane gewoan troch’’.

De vierkante Dokkumer reisde de afgelopen weken mee met Baudets vrijheidskaravaan door Nederland. Toen het ging over de bejegening van Baudet legde hij de link met Pim Fortuyn, de politieke held uit zijn jeugdjaren die in 2002 werd vermoord. Talsma: ,,Wij beschermen Thierry met ons leven.’’

saskia.van.westhreenen@lc.nl

Nieuws

menu