Basisscholen maken zich op voor een nieuw jaar in coronatijd. Grote vraag: hebben kinderen en hun ouders tijdens de vakantie in binnen- en buitenland grote besmettingsrisico’s gelopen?

Directeur Tjalling Delgrosso toont op het dak de installatie, die de net opgeleverde school IKC talentencampus Eigenwijs in Leeuwarden voorziet van schone lucht. Coronabesmetting via het ventilatiesysteem zal hier niet gebeuren, verzekert hij.

Directeur Tjalling Delgrosso toont op het dak de installatie, die de net opgeleverde school IKC talentencampus Eigenwijs in Leeuwarden voorziet van schone lucht. Coronabesmetting via het ventilatiesysteem zal hier niet gebeuren, verzekert hij. Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

,,We houden de eerste weken de vinger aan de pols”, zegt Tjalling Delgrosso. De directeur van de nagelnieuwe school IKC talentencampus Eigenwijs in Leeuwarden maakt zich geen zorgen over de ventilatie in zijn school, die beschikt over een zeer geavanceerd klimaatsysteem.

Vakantiezorgen

Maar waar zijn de circa driehonderd kinderen de afgelopen zes weken op vakantie geweest, vraagt hij zich af. Hoe was de coronasituatie daar? Hield iedereen zich ook op vakantie goed aan de regels? ,,We hebben weer bakken vol ontsmettingsmiddel aangeschaft. We zijn heel blij dat we weer van start gaan, maar we houden de situatie de eerste tijd wel heel scherp tegen het licht.’’

Eigenwijs begint maandag met een open dag. Gisteren werd in en om de school nog volop gewerkt door monteurs, verhuizers, schoonmakers, hoveniers en bestraters. Leerkrachten waren druk in de weer om in het pas opgeleverde gebouw in het Leeuwarder Valeriuskwartier lokalen in te richten. Eigenwijs biedt onderdak aan de leerlingen van openbare basisschool De Wester en van de school voor speciaal basisonderwijs De Trilker.

Eigen verantwoordelijkheid

Voor het basisonderwijs gelden dezelfde regels als voor de zomervakantie: alle kinderen gaan naar school, wie ziekteverschijnselen vertoont blijft thuis. In het landelijke corona-protocol voor de kinderopvang staat dat kinderen tot 4 jaar die met hun ouders op vakantie zijn geweest naar landen met een code rood of oranje, eerst twee weken in quarantaine moeten en niet naar de opvang mogen.

Moeilijk te controleren, erkent Sandra Musters, manager kindcentra bij de Leeuwarder opvangorganisatie Sinne. ,,Wij doen een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van ouders. Daar hebben we al een stevige vertrouwensband mee, dus ik verwacht dat het goed komt, een uitzondering daargelaten.’‘

Geen ouders in de school

De meeste scholen hanteren hetzelfde ‘deurbeleid’ als voor de vakantie: geen ouders in de school. Wie zijn oor te luister legt in onderwijsland hoort dat veel juffen, meesters en directeuren over deze maatregel erg tevreden zijn: het geeft rust in de klas en de lessen kunnen op tijd beginnen.

Delgrosso blijft diplomatiek: ouders zijn van harte welkom in zijn school, maar voorlopig wel op afspraak. Maandag mogen ze in ieder geval een kijkje nemen in het nieuwe gebouw. Dat lijkt haast wel ontworpen om te kunnen functioneren in coronatijd, maar dat is toeval. Eigenwijs beschikt over vier afzonderlijke leerpleinen, met een eigen in- en uitgang en een eigen plein. Zo kunnen alle leerlingen toch tegelijkertijd naar school gaan, maar blijft het aantal contacten beperkt.

Zuivere lucht

Op het dak laat Delgrosso trots het paradepaardje zien van de nieuwbouw: een luchtbehandelingsinstallatie met een omvang die niet zou misstaan bij een middelgroot bedrijf. Verse lucht wordt aangevoerd, gezuiverd, verwarmd of gekoeld en door het gebouw geleid.

,,Hier zit een flink deel van de investering in’’, zegt Delgrosso lachend. Scholenkoepel Proloog besloot een aantal jaren geleden dat het binnenklimaat uitgangspunt moest zijn voor nieuw te bouwen scholen. In veel onderwijsgebouwen is het klimaat een ondergeschoven kindje, met als resultaat dat er ongerustheid is ontstaan over mogelijke coronabesmettingen via ventilatiesystemen. ,,Dat zal hier niet gebeuren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus