Basisscholen dicht vanwege coronabesmetting bij leerkracht: 'Feiligens giet foar'

Basisscholen De Vuurvlinder in Sneek en Lyts Libben in Berltsum hebben de deuren dicht gedaan vanwege coronabesmettingen onder het personeel.

Directeur Janneke Grijpma van Lyts Libben nam donderdag op de namiddag zelf de beslissing om de school te sluiten, nadat haar ter ore was gekomen dat er een coronabesmetting bij een leerkracht was vastgesteld. Ze kon GGD Fryslân namelijk niet meer bereiken voor advies. Daarvoor was het te laat op de dag. ,,Wy sille sjen hoe’t it no fierder moat’’, aldus Grijpma.

Het was voor Grijpma geen al te moeilijke beslissing de deuren te sluiten. De honderd leerlingen van haar school hebben op vrijdag sowieso maar een halve dag, tot 12.15 uur. ,,Wolst ek gjin ûnrêst hawwe, ik woe op ‘safe’ spylje en de feiligens giet foar.’’

Alleen de klas van de besmette leerkracht naar huis te sturen, was geen optie. Immers: leerkrachten hebben onderling contact met elkaar. ,,En wy ha hjir ek noch de berne-opfang yn it gebou.’’ Met andere woorden: het coronavirus hoeft zich niet per se tot één enkele groep te isoleren. Grijpma voert vrijdag overleg met de GGD over de te nemen vervolgstappen en hoopt maandag weer open te gaan.

Ook De Vuurvlinder in Sneek houdt vandaag (vrijdag) de deuren dicht. De circa vierhonderd leerlingen blijven thuis omdat er een leerkracht besmet is met het coronavirus. De school meldt dicht te zijn gegaan in overleg met de GGD. Joop Fortuin, directeur van scholenkoepel Palladura - waar De Vuurvlinder onder valt - gaat het liefst maandag direct weer open.

GGD Fryslân: probeer zo lang mogelijk les te blijven geven

GGD Fryslân benadrukt zelf in haar weekoverzicht dat de lessen gewoon door kunnen gaan, zolang er sprake is van een besmetting van enkele leerlingen of een leerkracht. ,,Niet alle scholen nemen dit advies over, dat staat ze vrij. Er kunnen goede redenen zijn om het anders te doen”, licht woordvoerder Marcel de Jong toe. ,,Maar wij adviseren: probeer zo lang mogelijk les te blijven geven. De verspreiding van het coronavirus onder jongeren komt sporadisch voor.”

Nieuws

menu