Ballonvaart ligt nog altijd stil: 'Degenen die net hebben geïnvesteerd, redden dit niet'

Een luchtballon boven de Ryptsjerkerpolder. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Commerciële ballonvaarders dreigen om te vallen. Ze hebben donderdag te horen gekregen dat ze tot 1 september nog niet met gasten de lucht in mogen, zegt de Jouster ballonvaarder Herman Kleinsmit.

Touringcars mogen weer volledig bezet de weg op, carpoolen mag met een mondkapje voor en prostituees mogen weer klanten ontvangen, maar commercieel ballonvaren blijft verboden. Kleinsmit kan er met zijn hoofd niet bij. ,,Dit is niet uit te leggen. Wij moeten in de schone buitenlucht 1,5 meter afstand blijven houden, dat is onmogelijk in een luchtballon.”

'Daar mogen ze wel varen'

Kleinsmit zit met zijn bedrijf Flying Balloon Company al bijna 35 jaar in het vak. Hij geldt landelijk als een van de nestors van de 240 commerciële ballonvaarders. De kosten lopen onverminderd op, terwijl er niks binnenkomt, schetst de Jouster. ,,Ik ben al 30.000 euro winst misgelopen. In de zomer moeten wij het verdienen. Er is genoeg vraag.” 

Kleinsmit neemt het vooral op voor zijn collega’s. ,,Mijn bedrijf zal niet omvallen, ik heb alles afgelost. Maar degenen die net hebben geïnvesteerd, redden dit niet.”

Volgens de ballonvaarder zijn in Duitsland en België dezelfde protocollen gebruikt als in Nederland. ,,En het rare is: daar mogen ze wel varen.”

Compensatie

Wat nog meer steekt is dat zijn branche niet in aanmerking komt voor de 4000 euro compensatie die ondernemers konden krijgen voor verliezen als gevolg van de corona-maatregelen. ,,Op de een of andere manier komt onze Kamer van Koophandel-code niet voor in de regeling. Niemand heeft nog kunnen uitleggen waarom dat is.”

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwees voor een reactie door naar Economische Zaken. Dat ministerie kon nog niet reageren.

Volgens Kleinsmit zinspeelt de branchevereniging KNVvL op een kort geding. ,,Ik hoop dat ze doorzetten, ik betaal er graag aan mee.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland