De babyboom is dit jaar nergens zo groot als in Friesland

Loïs, dochter van Marleen en Rolk Kok uit Rouveen werd op 23 september geboren in de Tjongerschans. Dat was de duizendste bevalling in het Heerenveense ziekenhuis in 2021, drie weken eerder dan in 2020.

Loïs, dochter van Marleen en Rolk Kok uit Rouveen werd op 23 september geboren in de Tjongerschans. Dat was de duizendste bevalling in het Heerenveense ziekenhuis in 2021, drie weken eerder dan in 2020. FOTO TJONGERSCHANS

In alle provincies zijn in de eerste tien maanden van 2021 meer baby’s geboren dan in die periode in 2020, maar de toename is nergens zo groot als in Friesland.

In die tijdspanne zijn in Friesland 5284 baby’s op de wereld gebracht, 431 meer dan in de eerste tien maanden van 2020. Dat is een stijging van 8,9 procent. In Zeeland nam het aantal geboortes het minst toe, maar was er nog altijd sprake van een stijging van 2,8 procent.

Dit blijkt uit een analyse van vergelijkingssite en adviesplatform Independer , op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Nederlandse zorgautoriteit. Halverwege dit jaar bleek al dat het spitsuur was in de Friese ziekenhuizen.

Independer ziet in Friesland (de Waddeneilanden zijn buiten beschouwing gelaten) de grootste babyboom in Harlingen. Daar zagen tot en met oktober 123 baby’s het levenslicht, 51 procent meer dan dezelfde periode in 2020. Ook Weststellingwerf (plus 14,5 procent) en Waadhoeke (plus 12,8 procent) beleefden een vruchtbaar 2021. Alleen in Dantumadiel ziet de burgerlijke stand vooralsnog een afname in geboortes (min 5,2 procent).