'Baas staat onvoldoende stil bij gezondheidsrisico's van thuiswerken'

Thuis werken maakt scheiding van werk en privé moeilijker. FOTO SHUTTERSTOCK

Veel werknemers vinden dat de baas onvoldoende aandacht heeft voor de gezondheidsrisico’s van thuiswerken. Dat stelt zorgverzekeraar De Friesland.

De Friesland concludeert dit uit vitaliteitsonderzoek dat de zorgverzekeraar heeft laten uitvoeren onder meer dan duizend werknemers en leidinggevenden. Van de werknemers vindt nog geen 60 procent dat de leidinggevende voldoende aandacht heeft voor hun gezondheid. Van de leidinggevenden zelf denkt 80 procent hier wel genoeg aandacht voor te hebben.

Werknemers zijn het moeilijker gaan vinden werk en privé gescheiden te houden. Vorig jaar gaven de ondervraagden de balans tussen werk en privé nog het cijfer 7,4, nu een 7,1. Volgens marketingdirecteur Cid Berger speelt het vele thuiswerken hier een rol in. Bij De Friesland werken bijvoorbeeld alle medewerkers sinds maart thuis. ,,Thuiswerken brengt een andere impact met zich mee. Werk en privé gescheiden houden is gewoon moeilijker’’, zegt Berger. ,,Ik vertel dit nu ook achter een uitgeklapte laptop vanuit mijn keuken.”

De Friesland ziet een groot verschil in perceptie over vitaliteit op de werkvloer tussen werknemers en leidinggevenden. Zo denkt 75 procent van de leidinggevenden voldoende aandacht te hebben voor de gezondheidsrisico’s op de werkvloer, terwijl maar 45 procent van de werkenden dit vindt. Van de ondervraagden zei 34 procent van de medewerkers fysieke klachten te ervaren, 28 procent heeft mentale klachten.

De Friesland kan hulp bij coronastress bieden, zegt Berger. Er worden workshops en webinars gegeven over hoe je thuis een gezonde werkomgeving kan creëren. De verzekeraar heeft daarnaast voor grote werkgevers meer dan duizend gezondheidschecks ingezet bij hun werknemers.

Nieuws

menu