'Bútsoekers' kunnen plastic kwijt in Waadhoeke

Jutter Matthijs Lievaart uit Goeree (rechts) en wethouder Jan Dijkstra nemen zes juttersbakken in gebruik bij Zwarte Haan. FOTO JAN SPOELSTRA

Zes juttersbakken voor plastic en andere rommel zijn vrijdag in gebruik genomen in de gemeente Waadhoeke. De zevende werd gelijk al besteld.

Zoals plastic over kan waaien, zo waaide het initiatief van Matthijs Lievaart uit Zeeland uit over heel Nederland. Negen jaar geleden begon de jutter in de kwelders van Goeree-Overflakkee met het verzamelen van plastic. Dat werd al gauw een hele berg, vertelde hij vrijdag bij Zwarte Haan.

Bordje

Maar toen hij er voor de lol een bordje bij plaatste: ‘Doe mee, verlos de zee’, was de berg binnen de kortste keren tien keer groter. ,,Daaruit bleek dat iedereen mee wil werken.’’

Toen er een bak aanspoelde en boswachters uit de omgeving het bordje daarbij plaatsten, was de juttersbak geboren. Er staan er inmiddels 150 in heel Nederland.

Waadhoeke nam er vrijdag zes in gebruik. Naast Zwarte Haan staan ze langs de Waddenkust bij Roptasyl, Oosterbierum, Koehool, Westhoek en Nieuwebildtzijl.

Rommel opruimen

Een van de aanwezigen vroeg wethouder Jan Dijkstra om een zevende bak bij de Boonweg in Sint Jacobiparochie. Ook dat zal geregeld worden. Nu kan iedereen jutten of bútsoeke zoals dat in het Bildts heet.

Volgens Lievaart, die enkele ,,geplastificeerde’’ zeemansliederen zong, geeft de juttersbak mensen het gevoel dat ze niet de enigen zijn die rommel opruimen. ,,Dat elke kleine bijdrage helpt.’’ Hopelijk komen er steeds meer plekken waar het vuil uit de zee verzameld kan worden, zei hij, en ,,hopelijk moeten ze elke week geleegd worden.’’

Afvalcontainer

Bij Zwarte Haan is de juttersbak een gewone afvalcontainer. Er moest volgens Dijkstra wel voor een gesloten constructie gekozen worden omdat het bij de Waddendijk altijd waait.

In Friesland werden eerder juttersbakken in gebruik genomen op Vlieland. Ook Ameland, Kornwerderzand en Harlingen kennen het initiatief en hebben bakken geplaatst.

Nieuws

menu