Aziatische olifanten in Artis smullen van hooi uit Friese natuurgebieden

Aziatische olifanten in Artis. FOTO ARTIS/RONALD VAN WEEREN

De Aziatische olifantenfamilie in dierentuin Artis in Amsterdam smult sinds februari van hooi uit Friese natuurgebieden.
Lees meer over
Opsterland

Staatsbosbeheer Súdeast-Fryslân is blij dat er een passende bestemming voor het gedroogde maaisel uit de graslanden die het beheert is. Het is van belang dat deze natuurgraslanden jaarlijks gemaaid worden en dat het maaisel afgevoerd wordt, omdat anders overtollige voedingsstoffen weer in de bodem terecht komen. De graslanden worden van half juni tot soms wel oktober gemaaid.

Dit hooi gaat nu dus naar de olifanten in Artis. Olifanten houden van kruidig en grof hooi, dus is het hooi van de kruiden- en bloemrijke natuurgraslanden erg geschikt voor de beesten.

Olifanten zijn grote eters en kunnen ruim 100 kilo per dag eten. Ongeveer de helft van hun dieet is hooi, aangevuld met wilgentakken, een beetje groente, zomers wat vers gras en speciaal samengestelde olifantenbrokken, legt Peter Bleesing, teamleider dierverzorging in Artis, uit.

Olifantenkalf leert ook om hooi te eten

Het hooi wordt op verschillende momenten van de dag op verschillende plekken in het olifantenverblijf neergelegd, ook op de grond, zodat het olifantenkalf van 10 maanden oud erbij kan. „Het jong drinkt nog voornamelijk melk, maar leert nu ook om hooi te eten”, aldus Bleesing.

Jaarlijks voert Staatsbosbeheer Súdeast-Fryslân het maaisel van zo’n 1000 hectare grasland af. Het gemaaide en gehooide gras van de graslanden tussen natuurgebieden Wijnjeterperschar en van Oordt’s Mersken en tegen het beekdal Koningsdiep aan, staat nu op het menu van de Aziatische olifanten. Dit hooi heeft de juiste samenstelling aan voedingsstoffen voor de beesten.

Nieuws

menu