Azc-bewoners in Noorden met (mogelijk) corona naar 'quarantainehotel' Haren

Angstige bewoners van het azc in Sneek brachten in mei de nacht buiten door, op een matrasje of in een tent. FOTO NIELS DE VRIES

Asielzoekers uit asielzoekerscentra in Friesland, Drenthe en Groningen met (mogelijk) corona kunnen binnenkort in quarantaine in een speciaal daarvoor ingericht ‘hotel’ in Haren.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat vrijdag weten in Haren het voormalig hotel Nescio in te richten als zogenoemde uitwijklocatie.

Het COA deed eerder al een dringende oproep aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s om quarantaineplekken beschikbaar te stellen voor asielzoekers. Asielzoekerscentra zijn nu, door ruimtegebrek, slechts in staat om enkele asielzoekers te isoleren bij een uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Maximaal veertien dagen

,,Een uitwijklocatie is nodig, omdat het kan voorkomen dat we in een opvanglocatie in Friesland, Groningen en Drenthe groepen bewoners niet meer gescheiden van elkaar in quarantaine of isolatie kunnen plaatsen”, zo meldt het COA vrijdag.

De mensen verblijven maximaal 14 dagen in quarantaine of isolatie en gaan dan weer terug naar het azc waar zij vandaan komen. In totaal gaat het om maximaal honderd mensen. In eerste instantie wil het COA dit ‘quarantainehotel’ in Haren inzetten tot juni volgend jaar.

Nieuws

menu