Azc Sneek gaat preventief 72 uur in quarantaine

Locatiemanager Benny Schonewille van AZC Sneek in het gebouw van de Veiligheidsregio Fryslân. FOTO LC

Het complete asielzoekerscentrum in Sneek is vrijdagavond preventief 72 uur in quarantaine gezet. Alle 549 bewoners en ongeveer veertig medewerkers worden in het weekeinde getest op het coronavirus.

Het azc in de wijk Noorderhoek heeft letterlijk de poort gesloten. Dat is besloten in overleg met de Veiligheidsregio Fryslân en GGD Fryslân, nadat vrijdag bleek dat van ruim honderd geteste bewoners er 22 positief waren.

De besmette bewoners hebben geen of milde klachten, zei locatiemanager Benny Schonewille. Ze moeten verplicht veertien dagen in quarantaine in hun kamer blijven. In het azc betekent dit dat ze ook niet buiten mogen komen. Maandag werd als eerste een man positief getest op het coronavirus en met zijn gezin in isolement geplaatst.

Bekijk hier het interview met Schonewille.

In het azc verblijven alleenstaanden, gezinnen en opa’s en oma’s van tientallen nationaliteiten (er worden 39 verschillende talen gesproken), meldt Schonewille, maar niemand uit de risicovolle leeftijd boven de zeventig jaar. Hoe zoveel mensen besmet kunnen zijn geraakt, durft Schonewille niet te zeggen. ,,We hebben ontzettend veel gedaan aan maatregelen, daar is veel tijd en aandacht naar uit gegaan.”

Volgens Margreet de Graaf, directeur publieke gezond van GGD Fryslân, is het azc een compacte dorpsgemeenschap waar de bewoners veel met elkaar in aanraking komen. Het hoge aantal besmettingen heeft ook te maken met het veel ruimere, nieuwe testbeleid. Tot voor kort werden contacten van besmette mensen meestal niet getest, maar moesten ze isolatiemaatregelen in acht nemen zodra ze griepachtige klachten kregen.

Bekijk hier het interview met De Graaf.

Gebruikelijk contactonderzoek moet uitwijzen in hoeverre mensen buiten het azc besmet zijn geraakt.

,,Bewoners zijn normaliter vrij om het azc in en uit te gaan, maar ze deden dat om veiligheidsredenen al veel minder”, zegt Schonewille. Het azc heeft voldoende voedsel in huis gehaald voor de komende drie etmalen. ,,Opgesloten zitten zal het moeilijkst voor deze mensen zijn, maar ze begrijpen dat dat nodig is.”

Volgens burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân wordt er met de quarantaine-maatregel veel gevraagd van de azc-bewoners. ,,It is dreech, mar it moat wol”, zegt ze. ,,It sintrum is der yn 2016 yn goeie gearwurking mei de wyk kommen. Dy helpet troch dizze drege situaasje te kommen.”

‘Dat we meer positieve gevallen kregen is voor ons reden om nu iedereen te gaan testen’

GGD-woordvoerder Marcel de Jong wijst erop dat tot op heden in Nederland twaalf keer een besmetting in een azc is vastgesteld, maar dat er nog niet eerder een groot contactonderzoek met testen heeft plaatsgevonden. ,,Dat we meer positieve gevallen kregen is voor ons reden om nu iedereen te gaan testen. Zo krijgen we meer zicht op de verspreiding van het virus.”

Het leek er tot vrijdag op dat het virus aan het uitdoven was in Friesland. In de laatste week zijn los van Sneek maar veertien mensen positief bevonden, twee mensen in een ziekenhuis opgenomen en twee mensen aan de longziekte Covid-19 overleden. De aanpak in Sneek past bij de nieuwe overgangsfase waar Nederland in is gegaan. Het is de bedoeling oplaaiende vuurtjes met veel meer testen en traceren meteen in te dammen.

Nieuws

Meest gelezen

menu