Avondklokformulier komt na ophef ook in het Fries beschikbaar: 'Mar dit moat systemysk oars dêr by de Rijksoverheid'

Het is stil op straat in Drachten bij nacht, net voor middernacht op zaterdagavond. FOTO JILMER POSTMA

Het formulier voor de nieuwe avondklok zou beschikbaar komen in wel elf talen, maar het Fries was daar niet één van. Gedeputeerde Sietske Poepjes trok op aandringen van Sijbe Knol van de FNP aan de bel, dat had gelijk resultaat: ook het Fries staat nu op de lijst.

Op rijksoverheid.nl heeft het kabinet een formulier een ‘eigen verklaring avondklok’ gepubliceerd. Mensen die ‘s nachts of ‘s avonds laat dringend de deur uit moeten kunnen dit invullen en ondertekend op zak hebben.

Naast het Nederlands én nu dus het Fries, zo meldt het ministerie, komt het formulier in nog tien talen beschikbaar; Engels, Arabisch, Turks, Pools, Bulgaars, Papiamento, Duits, Frans, Spaans en Chinees.

Knol hekelt het feit dat dit de zoveelste keer is dat het Fries wordt vergeten op de ministeriële burelen in Den Haag. ,,Wy moatte blykber elke kear lawaai meitsje.’’ En dat terwijl minister Kajsa Ollongren eind vorig jaar nog plechtig beterschap beloofde tijdens een debat hierover in de Tweede Kamer.

„Nou wy binne der. Mar dit moat systemysk oars dêr by de Rijksoverheid”, reageert Knol op het feit dat het formulier nu wel in het Fries beschikbaar komt.

Nieuws

menu