'Superblije' Aukje de Vries op hoge plek 8 op VVD-kandidatenlijst Tweede Kamer

Aukje de Vries. FOTO ANP Foto: Jerry Lampen

Leeuwarder Aukje de Vries is door de VVD op een hoge plek 8 gezet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer tijdens de verkiezingen in maart. Ze is ,,superblij’’.

Bij de VVD is het de gewoonte dat Tweede Kamerleden na twee termijnen afzwaaien. De Vries, die vier jaar geleden nog op plek 18 stond, mag nog derde periode door.

Fries voorzitter Zwany van Brussel spreekt van ,,een eervolle en zeer verdiende plek’’. ,,Ze heeft zich altijd enorm ingezet voor Fryslân en het noordelijk landsdeel.’’

Vanuit Friesland werden vier kandidaten aangedragen die we allemaal terugzien op de lijst. Harry Bevers uit Leeuwarden staat op een 43ste plek. Voor hem komt zitting in de Tweede Kamer in zicht na een kabinetsformatie.

Ivo de Wolff, fractievoorzitter voor de VVD in de gemeente De Fryske Marren, staat op plek 65, Roelof Theun Hoen, wethouder van Weststellingwerf, staat op plek 74.

De kop van de VVD-lijst wordt aangevoerd door zittende kabinets- en Kamerleden. Op de nummers een tot en met zeven staan achtereenvolgens Mark Rutte, Tamara van Ark, Sophie Hermans, Bente Becker, Dilan Yesilgoz, Bas van ‘t Wout en Mark Harbers. De laatste staat op de nominatie om fractievoorzitter te worden.

Sophie Hermans groeide op in Beetsterzwaag. Na Aukje de Vries staat op nummer 9 Dennis Wiersma, de man die opgroeide in Franeker. Wiersma gaat op voor zijn tweede termijn.

Andere Friezen om útens zijn Folkert Idsinga (plek 33) en Marinus Tabak (plek 41).

Lijstduwer bij de VVD is op plek 80 zwemmer Maarten van der Weijden.

Lees ook:

O, o Den Haag: De Houdini-truc van Aukje de Vries.

Nieuws

menu