Arville: de climax van een witwaszaak zonder gelijke

Van twaalf jaar celstraf tot volledige vrijspraak: alle zestien verdachten in het Arville-onderzoek weten sinds maandag waar ze aan toe zijn. Dat heeft drie jaar en negen dagen geduurd. Zo kwam de rechtbank tot de straffen voor alle spelers in de grootste drugs- en witwasorganisatie die ooit in Friesland is opgerold.

FOTO FUNDA.NL

FOTO FUNDA.NL

Op zeker zeven plekken in de stad lagen in 2014 grondkluizen verstopt vol geld en goudstaven. In totaal zat er meer dan 3 miljoen euro in. Maar was dit allemaal van de 50-jarige hoofdverdachte, die ondanks zijn karige bankrekening in luxe leefde in zijn tot villa verbouwde woning aan de Okkingastate in Camminghaburen?

Zeker, oordeelt Jeroen van Bruggen, voorzitter van de meervoudige kamer in Leeuwarden. Hij wees er maandag tijdens de middag van de uitspraken in de megazaak op dat het DNA van de 50-jarige op elastiekjes rond de geldbundels zat en dat alle personen bij wie de kluizen werden gevonden familieleden of kennissen van de baas waren. ,,Plus de verklaringen van verschillende betrokkenen”, zegt rechter Van Bruggen.

Omdat de hoofdverdachte geen verklaring voor het geld (opgeteld bij de waarde van de dure auto’s, het huis en andere goederen ging het om zeker 6 miljoen euro) gaf, komt de rechtbank tot de conclusie dat het van misdrijf afkomstig is. Het verhullen van crimineel vermogen geldt als witwassen. Hier stond ten tijde van de feiten een maximum celstraf van zes jaar op.

De andere zes jaar die de hoofdverdachte kreeg opgelegd, komen van de cokehandel. Het duidelijkste bewijs hiervoor ontstond volgens de rechtbank nadat de Nederlandse politie door de Franse douane en de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration) werd getipt over een grote hoeveelheid cocaïne aan boord van een bananenschip dat van Medellín (Colombia) onderweg was naar Vlissingen.

De Nederlanders onderschepten het transport op 14 oktober 2013 en vervingen de coke voor dummypakjes, om te kijken hoe de deal verder zou gaan. Een van de vier chauffeurs die vervolgens werden opgepakt, was een Leeuwarder. En een kennis van de 50-jarige Arville-baas.

Oorspronkelijk zou er 500 kilo coke naar Nederland komen, volgens de rechtbank gefinancierd door de Arville-hoofdverdachte. De 37-jarige kroongetuige wist dat de kennis er een zelfde hoeveelheid had bijbesteld. ,,Dat is daderinformatie”, zegt Van Bruggen. Opgeteld bij het feit dat de hoofdverdachte meerdere keren naar Colombia reisde, intensief telefooncontact had met zijn bij het geklapte transport betrokken kennis en het feit dat de hoofdverdachte ineens een pistool, boksbeugel en kogelvrij vest bij anderen begon onder te brengen maken hem volgens de rechtbank schuldig aan de drugsaanklacht.

 

De rechtbank acht niet bewezen dat zijn 54-jarige vrouw schuldig is aan alle witwasaanklachten die haar ten laste waren gelegd. Dat ze meehielp de Opel Insignia en de Audi A4 wit te wassen bijvoorbeeld, dat heeft het OM volgens de rechtbank niet hard genoeg kunnen maken. Dit lukte wel voor de Mini Cooper waar ze in rondreed en de dure kleding die ze aanhad. ,,En de cosmetische ingrepen die ze heeft ondergaan”, zegt rechter Van Bruggen. ,,Ze heeft jarenlang geprofiteerd van het zwarte geld en in luxe geleefd.” Alles bij elkaar opgeteld komt de rechtbank tot een gevangenisstraf van twee jaar.

Ook als het echtpaar niet in hoger beroep gaat, is het duo nog niet van justitie af. Het OM wil 15 miljoen euro van ze afpakken. Nu ze schuldig zijn bevonden, gaat er een nieuwe procedure van start over het geld. De officier heeft zes weken de tijd voor een conclusie van eisen, gevolgd door zes weken reactietijd voor de verdediging. Hierna mogen de partijen nog een keer reageren, waarna de rechter een knoop doorhakt. Dat zal ergens in het najaar worden.

De 37-jarige kroongetuige verdiende volgens het OM een gevangenisstraf van 15 maanden onvoorwaardelijk voor witwassen en hennepteelt. De rechtbank vindt een vóórwaardelijke straf van eveneens 15 maanden op zijn plaats. ,,Hij had nog geen strafblad en heeft niet veel geprofiteerd van de opbrengsten”, zegt Van Bruggen. Daarbij komt dat de man en zijn gezin door justitie beschermd moeten worden. De kroongetuige zegt dat hij bedreigd wordt en dat hij de rest van zijn leven in angst verder zal moeten leven. Dit en het feit dat hij als enige van de top van de organisatie wel openheid van zaken heeft gegeven, levert hem een minder zware straf op.

Een miljoen onder de wasmachine

In tegenstelling tot het OM vindt de rechtbank niet bewezen dat de 27-jarige dochter van de hoofdverdachte moest weten dat er een kluis vol geld in haar woning lag verstopt. Het huis was immers eerst bewoond door haar ouders. Wel had ze moeten weten dat haar roze tattoostoel en roze Mini Cooper met haar vaders zwarte geld waren betaald. Het levert haar een celstraf van zes maanden op, waarvan vier voorwaardelijk. Netto moet ze dus twee maanden zitten.

Ook de 67-jarige moeder van de hoofdverdachte had geld van hem in haar huis liggen, maar ook in haar geval vindt de rechtbank (net als het OM) dat niet te bewijzen valt dat ze hiervan wist. Haar zoon had een sleutel van het huis en kon als ze er niet was in theorie ongezien geld verstoppen of juist iets van de voorraad pakken.

De 60-jarige zus van de echtgenote van de hoofdverdachte had ook een kluis in haar woning. Onder de wasmachine lag iets meer dan een miljoen euro verstopt. Ze wist ervan, gelooft de rechtbank, omdat ze er volgens de kroongetuige bij was toen hij de kluis had ingebouwd. Het levert haar een netto werkstraf op van 60 uren.

De 61-jarige overburen van de hoofdverdachte in de wijk bij het Cambuurstadion (hier woonde hij voor de upgrade naar de villa in Camminghaburen) komen er ook van af met een netto werkstraf van 60 uur. Volgens de rechtbank is niet zeker dat ze wisten dat er een Glock (een semi-automatisch vuurwapen) van de overbuurman bij hen op zolder lag. Anders ligt dat met de geldkluis. Het in geldnood verkerende echtpaar kon de 2500 euro die ze voor de dienst kregen goed gebruiken.

Kleine rollen

Dan zijn er nog zeven andere personen die een relatief kleine rol hebben gespeeld in de organisatie: van beheren van geldkluizen tot doen van overboekingen naar het CJIB, zodat de hoofdverdachte uit de boeken zou blijven. Zij wisten al enkele maanden waar ze aan toe waren, omdat ze akkoord waren gegaan met het transactievoorstel van het OM. In de meeste gevallen lagen de bedragen zo rond de 5000 euro. Door dit te betalen, kochten ze verdere strafvervolging af.

Zo komt er voorlopig een eind aan de grootste witwas- en drugszaak die de Leeuwarder rechtbank ooit heeft behandeld. De kans is groot dat Arville een vervolg krijgt bij het gerechtshof. Het OM en de verdachten hebben twee weken de tijd om in beroep te gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Witwasonderzoek