Arville: OM milder voor kroongetuige

AMSTERDAM In de Bunker in Amsterdam-Osdorp is 15 maanden celstraf geëist tegen de 37-jarige Leeuwarder, ‘de rechterhand’ in witwaszaak Arville.

Het Openbaar Ministerie (OM) achtte een zitting achter gesloten deuren in de zwaarbeveiligde Bunker noodzakelijk vanwege ‘dreiging voor hem en zijn gezin’. Dit is deel van de verklaring waarom zijn strafeis (onder meer voor witwassen en hennepteelt) een stuk lager uitvalt dan die voor zijn voormalige compagnons. Tegen het Leeuwarder echtpaar (de hoofdverdachte van 50 en diens 54-jarige vrouw) eiste het OM maandag respectievelijk 12 en 4 jaar.

Strafverminderend werkt ook dat hij openheid van zaken heeft gegeven over de witwasorganisatie, die volgens justitie tussen 2008 en 2014 zeker 15 miljoen euro heeft verdiend. Dankzij zijn verklaringen – hij vertelde waar in Leeuwarden hij de kluizen vol cash en goudstaven had verstopt en over de rol van de anderen – geldt de 37-jarige in de zaak Arville als kroongetuige. ‘Hij heeft inzicht gegeven in zijn handelen en daarmee legt hij ook verantwoording af’, laat het OM weten. Door die openheid loopt hij nu gevaar. ‘Deze dreiging zal hem mogelijk nog langdurig blijven achtervolgen’, aldus het OM. ‘De toekomst van hem en zijn gezin is, zowel maatschappelijk als financieel, ongewis.’

De rol van de 37-jarige in de witwasorganisatie was cruciaal, gelooft het OM, dat hem als rechterhand van de hoofdverdachte ziet. ‘Vooral hield hij zich bezig met het faciliteren van de hoofdverdachte, die zich op zeer grote schaal bezighield met witwassen en internationale drugshandel’, aldus het OM. ‘Nummer drie’ nam grote contante betalingen aan, liet het huis aan de Okkingastate en auto’s op zijn naam zetten en bouwde de ondergrondse kluizen in.

Advocaten Evert van der Meer (van de hoofdverdachte) en Robert Snorn (van diens vrouw) zetten dinsdag vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de kroongetuige. Zijn verklaringen zijn cruciaal in het bewijzen van het coketransport uit Colombia door de hoofdverdachte.

Volgens het OM is de Leeuwarder ‘uit nieuwsgierigheid en vanwege de spanning die de criminele activiteiten van de hoofdverdachte met zich meebracht’ betrokken geraakt. ‘Langzaam raakte hij verstrikt in de zaken van de hoofdverdachte en raakte daarbij financieel verweven met zijn handel en wandel.’ Hij zou er relatief weinig aan hebben verdiend.

Op 14 en 18 april komen de zeven katvangers voor: de mensen bij wie de kluizen en ander vermogen waren ondergebracht. Op 22 mei doet de rechtbank in alle zaken uitspraak. Hierna begint het proces van de ontnemingsvordering van 15 miljoen euro tegen het echtpaar.

Nieuws

Meest gelezen