Arumer krijgt grizzlybeer niet mee naar huis

De opgezette grizzlybeer die Siep Anema uit Arum al sinds 2014 terug probeert te krijgen van de douane, is destijds terecht in beslag genomen.

Dit oordeelt de Raad van State. De opgezette beer is en blijft onrechtmatig geïmporteerd en er is geen aanwijzing dat Anema aan de juiste vergunning kan komen.

Anema kocht de beer tijdens een zakenreis door Canada. Het dier was in 1980 geschoten omdat het een gevaar vormde voor mijnwerkers.

Bij de verscheping naar Rotterdam had Anema echter geen CITES-vergunning aangevraagd. In zo’n document staat dat het geen bedreigde diersoort is, die legaal kan worden in- en uitgevoerd. Controleurs van het ministerie van Economische Zaken namen de beer in beslag.

Sindsdien probeert Anema de beer terug te krijgen. De rechtbank oordeelde in 2016 al dat het dier terecht in beslag genomen is, de Raad van State bevestigt dit nu. Volgens Anema zou Canada met terugwerkende kracht een uitvoervergunning willen geven als de beer terugkeert naar Canada, maar de Raad vindt dit niet aannemelijk.

Wat er met de beer gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Nieuws