Arriva schrapt bussen in nieuwe dienstregeling, door corona veel minder reizigers

FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Provincie Fryslân en vervoerder Arriva grijpen flink in in de nieuwe dienstregeling van het openbaar vervoer in Friesland. Vanaf 13 december 2020 rijden er in daluren geen bussen meer op trajecten waar ook een trein rijdt. Ook vervallen busritten, vooral in de avonduren, en stoppen sommige bussen niet meer in het dorp, maar aan de rand van het dorp.

Met het schrappen van busritten reageert de provincie Fryslân met vervoerder Arriva op het veranderende reisgedrag van Friezen. Het ov noteert een daling van 40 procent van het aantal reizigers vergeleken met 2019. Reizigers werken steeds meer thuis, reizen minder in de spitsuren of vermijden het openbaar vervoer helemaal.

,,We doen er alles aan om voor Fryslân goed openbaar vervoer in stand te houden, ook nu we het aanbod iets moeten bijstellen’’, zegt gedeputeerde Avine Fokkens (VVD, openbaar vervoer) in een reactie op het besluit om Arriva minder bussen te laten rijden. ,,Gezien de enorme daling van het aantal reizigers kan dat nu niet anders. Het zou voor het milieu niet goed zijn om veel lege bussen te laten rijden.’’

Geen bussen in daluren waar ook trein rijdt

Op de trajecten tussen Leeuwarden en Feanwâlden en Leeuwarden, Grou en Heerenveen schrapt Arriva vanaf december in de daluren de lijndienst tussen de plaatsen. Dit doet Arriva omdat ze zien dat er zowel een vrijwel lege trein als een lege bus naast elkaar rijden.

Bus stopt niet meer in ieder dorp

Op verschillende lijndiensten in de provincie versnelt Arriva de dienstregeling. Dat betekent dat bussen in sommige dorpen niet meer in het dorp stoppen, maar enkel bij bushaltes aan de rand van het dorp. Dit gebeurt op lijn 35 bij Tzum, op lijn 44 bij Hemelum, op lijn 55 bij Drachten en lijn 63 bij Kollum.

Minder bussen in de avonduren

In de nieuwe dienstregeling schrapt Arriva in de avonduren bussen. De laatste ritten van lijn 115 tussen Heerenveen en Assen vervallen. Op lijn 116, tussen Wolvega en Oosterwolde, worden de avondritten vervangen door een lijntaxi. Deze lijntaxi gaat ook rijden op de lijnen 35, 52, 75, 93 en 94. De provincie en Arriva zien dat op deze lijnen minder vaak gebruikt wordt gemaakt van de bus. Ze willen voorkomen dat er lege bussen door de provincie rijden.

In Leeuwarden vervalt een aantal bussen na de avondspits. Op zondag gaan bussen minder vaak rijden, of helemaal niet. In Leeuwarden wordt lijn 9, die het station van Leeuwarden met de binnenstad verbindt, geschrapt.

Nieuws

menu