Arriva: bussen rijden donderdag ondanks staking streekvervoer

Bussen van Arriva staan door de files op de parallelweg tussen Joure en Sneek regelmatig in de file.

Bussen van Arriva staan door de files op de parallelweg tussen Joure en Sneek regelmatig in de file. Foto: Camjo Media

Vervoerder Arriva meldt dat zijn bussen donderdag gewoon rijden in het noorden en het oosten van Nederland, ondanks een staking in het streekvervoer in die regio’s.

Volgens een woordvoerster zal de staking alleen betrekking hebben op het treinverkeer. In hoeverre treinen blijven rijden, kan zij nu nog niet zeggen, dat wordt pas donderdagochtend duidelijk.

Stakingen vanuit Leeuwarden, Emmen, Mariënberg en Zwolle

Het personeel dat staakt werkt voor Arriva vanuit Leeuwarden, Emmen, Mariënberg en Zwolle. De staking heeft betrekking op het zogeheten multimodale streekvervoer met zo’n 1300 werknemers. Onder de cao vallen bedrijven die zowel bus- als treinvervoer aanbieden, zoals Arriva en Keolis. Vakbond VVMC heeft tot de staking opgeroepen om zo hun cao-eisen voor een hoger salaris en een lagere werkdruk extra kracht bij te zetten.

Buschauffeurs leggen maandag werk neer

Werknemers die vallen onder de grotere cao voor het streekvervoer, waaronder ongeveer 13.000 werknemers vallen, leggen vanaf maandag vijf dagen het werk neer in het hele land. Hier gaat het met name om buschauffeurs. Ook zij willen zo een betere cao afdwingen. Eerder stelden vakbonden FNV en CNV al een ultimatum aan werkgevers, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Werkgeversvereniging VWOV liet daarop weten dat het cao-bod dat voorlag was komen te vervallen.