Arriva: 'Batterijtreinen' zijn al over drie jaar inzetbaar

Over drie jaar al kunnen er tussen Leeuwarden en Harlingen en tussen Leeuwarden en Stavoren treinen rijden op stroom uit batterijen.

Arriva-directeur Anne Hettinga zegt dit in reactie op berichten dat het provinciebestuur deze stap naar duurzame treinen in 2025 wil zetten. Eind 2019 valt het definitieve besluit.

De technische ontwikkelingen gaan snel, stelt Hettinga. Hij zegt ongeveer een jaar geleden aan de provincie te hebben gemeld dat ‘batterijtreinen’ in 2025 al kunnen rijden. Onderzoek dat nadien in opdracht van de provincie is uitgevoerd, bevestigt dit. Maar eerder is volgens Arriva ook haalbaar.

Zestien treinen ombouwen

Zestien dieseltreinen moeten worden omgebouwd. Over de vereiste investeringen wil Hettinga nog niets kwijt.

Arriva was sowieso al van plan om alle noordelijke treinen te moderniseren met het oog op duurzaamheidseisen in de periode 2020-2035. Door versneld te investeren in de benodigde batterijcapaciteit en de vereiste laadpunten, kunnen eind 2021 al batterijtreinen rijden van Leeuwarden naar Harlingen en Stavoren.

Najaar 2016, toen Arriva de bieding voor de treinconcessie in de periode 2020-2035 op de regionale spoorlijnen in Friesland en Groningen afrondde, was de techniek nog niet zover om al zo'n snelle overstap van dieseltreinen naar batterijtreinen te kunnen beloven, zegt Hettinga.

Laadstations op vier plaatsen

Om de treinen volledig op stroom uit batterijen te kunnen laten rijden, zijn laadstations nodig in Harlingen, Leeuwarden, Sneek en Stavoren.

De laadtijd, door middel van een bovenleiding, duurt enkele minuten. De treinen hebben dan genoeg voorraad om binnen de voorgenomen dienstregeling te kunnen blijven rijden. Op de lijn Leeuwarden-Groningen is deze duurzame variant niet haalbaar. De provincie wil dit wel graag.

Hettinga zegt dat Arriva niet alleen in de treinen wil investeren, maar ook wel in de laadstations. Hij heeft daar nog niet met spoorbeheerder ProRail over gesproken.

Politiek wil uitstoot terugbrengen

Provinciale staten besloten vorig jaar september dat het openbaar vervoer in Friesland in 2025 duurzaam moet zijn: geen CO2-uitstoot meer. De provincies Friesland en Groningen zijn opdrachtgever voor de regionale treindiensten.

Volgens gedeputeerde Johannes Kramer kost de omschakeling naar batterijtreinen voor heel Noord-Nederland 177 miljoen euro en voor alleen het Friese deel 66 miljoen euro.

Nieuws

Meest gelezen