AquaZoo droomt van kleine ijsbeertjes

Binnenkort lopen en zwemmen er in dierenpark AquaZoo Friesland ijsberen rond. Op 1 juli wordt het verblijf van de dieren geopend.

FOTO NIELS WESTRA

FOTO NIELS WESTRA

Een bouwput. Dat is hoe het terrein in AquaZoo er nu uitziet waar het nieuwe onderkomen van de ijsberen moet komen. Takken, stenen, plasjes water en vervallen hokken; het moet allemaal weg.

Over dik twee maanden moet een verblijf van ongeveer een halve hectare uit de grond zijn gestampt: een onderneming van bijna 7 ton. „IJsberen houden is een dure hobby”, aldus vestigingsmanager Jeroen Loomeijer.

De vernieuwing is onderdeel van een aantal veranderingen. Zo werd onlangs een nieuw zeeleeuwenverblijf geopend en is er een zeehondensafari bij gekomen. Eigenaar dierentuinkoepel Libéma, dat AquaZoo begin 2015 na faillissement van het park overnam, wil er uiteindelijk tegen de 180.000 bezoekers per jaar mee trekken.

Kraamkamer

Het is nog niet zeker waar de ijsberen vandaan worden gehaald en met hoeveel ze komen. Vorig jaar werd nog gespeculeerd over twee mannetjes. „Maar we willen het liefst een mannetje en een vrouwtje.” Daarom wordt er in het verblijf ook een kraamkamer gebouwd. „Onze ultieme droom is om kleine ijsbeertjes te krijgen.” Hiermee wil het park ‘het ras in stand houden.’

De kans is groot dat de ijsberen uit een Europees fokprogramma komen. Dat betekent dat andere dierentuinen in Europa de dieren aanleveren. Dit kunnen twee ijsberen uit hetzelfde park zijn, maar het kan ook zijn dat ze elkaar nog niet kennen.

„Vaak hebben ze al een naam. Die verhuist gewoon mee.”

Een gemakkelijke klus om de ijsberen naar AquaZoo te krijgen is het niet. „Ze moeten in een stevig hok in een grote vrachtwagen vervoerd worden”, zegt Loomeijer. Wanneer de dieren aankomen, gaan ze eerst in het nieuwe binnenverblijf. „Als ze elkaar nog niet kennen, introduceren we ze daar aan elkaar”, vertelt dierenverzorgster Stephanie Jessen. „Maar met gaas ertussen. Of eigenlijk: heel dikke tralies.”

Punchken

Als eten krijgen de dieren vlees, vis, groente, fruit en brood. „Ze eten echt alles”, zegt Jessen. „Het is maar net wat ze vanuit een andere dierentuin gewend zijn. En vaak hebben ze ook voorkeuren.” Het zijn dan ook grote beesten; een mannetje kan ongeveer 2,5 meter lang worden en 800 kilo wegen.

Dat het park de ijsberen ook nieuwe namen gaat geven, zit er volgens Loomeijer en Jessen waarschijnlijk niet in.

„Vaak hebben ze al een naam. Die verhuist gewoon mee”, zegt de dierenverzorgster. „Alleen als het onuitspreekbaar is, doen we het misschien.” Dat gebeurde ook bij beermarter Poppy. „Die heette bij aankomst Punchken, of zoiets.”

Na de opening van het ijsberenverblijf mét ijsberen hoopt Loomeijer ook zeeschildpadden, krokodillen en nijlpaarden in AquaZoo onder te brengen. Verder zijn er plannen voor het houden van wolven en bruine beren. „Maar dat is allemaal nog niet concreet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
AquaZoo