Apothekers en Súdwest blijven kibbelen over inzamelen medicijnafval

Het geschil over de inzameling van medicijnafval in Súdwest-Fryslân is nog niet opgelost. Gemeente en apothekers wijzen naar elkaar.

Dat werd gisteren duidelijk bij de aftrap van de campagne MediSchoon in ziekenhuis Antonius in Sneek. De campagne is erop gericht medicijnresten in het water terug te dringen en de gescheiden inzameling te verbeteren.

In de gemeente Leeuwarden is de campagne een jaar geleden al van start gegaan, andere Friese gemeenten volgen nu pas. Het is de bedoeling van de campagne dat iedereen medicijnafval voortaan gratis bij de apotheker kan afleveren.

Kosten tot wel 10.000 euro per jaar

Medicijnresten horen bij het klein chemisch afval. Ze kunnen vaak ook bij de apotheek worden ingeleverd. In Súdwest-Fryslân werken veel apothekers echter niet mee aan de inzameling, omdat de gemeente kosten in rekening brengt. Die kunnen volgens de Sneker apotheker Renetta Fransens oplopen tot wel 10.000 euro per jaar.

Fransens is afgelopen zomer weer begonnen met het inzamelen van oude medicijnen uit verantwoordelijkheidsgevoel, en heeft een speciaal daarvoor ontwikkelde retourbox aangeschaft om het klanten makkelijk te maken. ,,Patiënten gaan met hun oude pillen niet naar de milieustraat, die gooien ze in de container.”

Moet goedkoper kunnen

Fransens schakelt nu noodgedwongen een gespecialiseerd bedrijf in voor het ophalen van medicijnafval. Volgens haar moet dit een stuk goedkoper kunnen. Zo rekent Smallingerland 1 à 2 euro per inwoner voor de gescheiden inzameling.

Wethouder Erik Faber (GroenLinks) gaat echter niet zomaar overstag. Hij wijst erop dat het klein chemisch afval drie keer per jaar aan huis wordt opgehaald en vindt dat de discussie breder getrokken moet worden door ook te kijken naar de hoeveelheid medicijngebruik. ,,In december kom ik met een voorstel naar de gemeenteraad.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland