Anti-zandwinningsclub wil dat provincie IJsselmeer beschermt

Het Actiecomité Geen Zandindustrie IJsselmeer wil met de provincie praten over de toekomst van het IJsselmeer.

En dan met name hoe bedreiging daarvan in de toekomst kan worden voorkomen. Het Actiecomité hoopt met de provincie ,,de gave IJsselmeerkust met nog meer waarborgen te gaan omgeven.’’

Aanleiding tot het gevraagde ‘Iepen Petear’ zijn de zandwinningsplannen van Smals uit Cuijk, die onlangs door de raad van De Fryske Marren werden afgeschoten.

Provincie verantwoordelijk

Het Actiecomité benadrukt dat de rol van de provincie bij de bescherming van het IJsselmeergebied centraal staat. Fryslân gaat namelijk over zowel beschermde natuurgebieden Natura 2000 als over het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland en de Staatsnatuurmonumenten Steile Bank en Mokkebank, twee zandbanken in het IJsselmeer.

De verenigde kustbewoners wijzen de provincie er in hun brief op dat die zich in 2013 en 2016 tegen zandwinning uitsprak en negatieve effecten vreesde op landschappelijke waarden.

Verklaring

Het Actiecomité zegt vervolgens niet te kunnen begrijpen waarom Fryslân in 2018 ,,zonder motivering haar bedenkingen heeft laten varen.’’ Toen gaf de provincie een ‘verklaring van geen bedenkingen af’, waardoor de raad van De Fryske Marren voor of tegen de plannen kon stemmen.

De tegenstem van deze gemeente had een bestuurscrisis tot gevolg. Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe coalitie.

Lees ook: De FNP zet met 'nee-woord' coalitiepartijen schaakmat in Fryske Marren

Beluister de podcast!

Nieuws

menu