Anonieme brief roept vragen op in moordzaak Van Seggeren

Onderzoek op de plaats delict. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Brian de Pree, raadsman van de van moord op haar man verdachte weduwe (36) van Tjeerd van Seggeren, heeft in april van dit jaar een anonieme brief ontvangen die uit naam van de oom van zijn cliënte zou zijn geschreven. De strekking van die brief zou zijn dat de oom van de weduwe zou hebben toegegeven dat hij Tjeerd van Seggeren heeft vermoord.

Dat bleek woensdag op een regiezitting van het hof. De afzender van de brief is onbekend gebleven. De brief was getypt, de envelop met de hand geschreven. Ook het handschrift is door niemand herkend. De oom kan zelf geen uitsluitsel geven, de man is inmiddels overleden. De onbekende brief was niet de enige noviteit die woensdag op de regiezitting naar voren werd gebracht.

De andere oom van de weduwe, de halfbroer van haar vader en de oom die in de brief wordt genoemd, zou in juli van dit jaar in een telefonische melding aan de politie in Duitsland hebben gezegd dat zijn halfbroer hem begin januari 2016 30.000 euro zou hebben geboden om Tjeerd van Seggeren om het leven te brengen. Later heeft de oom ontkend dat het geld voor de moord op Van Seggeren was bestemd, het zou hem in het vooruitzicht zijn gesteld voor een criminele klus.

Schouw

Voor De Pree was vooral belangrijk dat het hof een schouw gaat houden op en rond de plek waar het lichaam van Tjeerd van Seggeren is aangetroffen. Dat is eerder al door de rechtbank gedaan, maar volgens De Pree is er tijdens die schouw nooit aandacht aan besteed dat er meerdere looproutes waren om van het Freeze Force Festival te komen op de plek waar de verdachte met haar auto moet hebben gestaan.

De lezing van de verdachte weduwe was dat ze Van Seggeren op wilde halen maar dat ze hem nooit heeft getroffen.

Volgens De Pree hebben de rechtbank en het Openbaar Ministerie zich blindgestaard op de route die Van Seggeren moet hebben genomen – over een schelpenpaadje – vanaf het festivalterrein naar de plek waar de auto stond en dat de twee elkaar wel moeten hebben ontmoet. ,,Hij kan een andere route hebben gelopen, ze hoefden elkaar niet per se gezien te hebben”, zei de raadsman.

Er loopt ook nog een graspad langs de spoorlijn en om het weiland waar Van Seggeren is gevonden. Dat zou ook kunnen betekenen dat er een alternatief scenario mogelijk is dan waar de rechtbank vanuit is gegaan. Het hof stemde toe in een schouw, maar wel eentje die low profile moet zijn. Qua coronabeperkingen mogen er niet teveel mensen bij de schouw zijn. De verdachte komt niet, namens de nabestaanden zal alleen de advocaat de schouw bijwonen.

De familie Van Seggeren wil ook inzage in het rapport van het Pieter Baan Centrum, waar de weduwe In augustus en september is geweest voor psychologische observatie. Dat rapport is nog niet klaar. De weduwe beweerde dat de familie Van Seggeren alles in het werk stelt om haar bij haar kinderen vandaan te houden. De weduwe wil beslist niet hebben dat de familie inzage krijgt in het PCB-rapport, ze is bang dat dat tegen haar gebruikt zal worden in de voogdijzaken. Het hof nam op dit punt nog geen beslissing, dat zal pas gebeuren als de rapporten beschikbaar zijn. Het verzoek om de oom van weduwe – die het voorstel zou hebben gekregen om Van Seggeren te vermoorden – nog eens door de politie in Duitsland te laten horen, werd toegewezen. De man heeft eerdere uitnodigingen van de politie om te praten van de hand gewezen.

De weduwe is door de rechtbank in juli vorig jaar veroordeeld tot 20 jaar cel voor de moord op haar man Tjeerd van Seggeren (37). De rechtbank ging uit van moord met voorbedachte rade: de vrouw is volgens de rechtbank ‘berekenend en planmatig’ te werk gegaan. Ze heeft haar man, in de nacht van 8 op 9 juli 2017, nadat hij het Freeze Force Festival in De Westereen had bezocht, in het weiland aan de Bûterwei gelokt waar Van Seggeren door geweld om het leven is gekomen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 2,3 en 4 november.

Nieuws

menu