Andries Noppert debuteert in Oranje, MCL en Tjongerschans fuseren en de uitvinder van de airfryer overlijdt. Dit gebeurde er in november 2022

Beeld LC.

Hans van den Brug maakt entree in Quote500, lichaam van Gosé de Vries gevonden op Terschelling en Andries Noppert maakt debuut op WK in Qatar. Dat en meer in ons maandoverzicht van het nieuws uit Friesland in november 2022.

1 november: De Quote500 had één plekje ingeruimd voor een Friese nieuwkomer. Het gaat om Hans van den Brug, die volgens het zakenblad rijker is dan F1-racer Max Verstappen. Maar dat bedrag? Van der Brug: ,,Ik kan dan wel in de Quote500 staan, maar niemand kent mij hier, hoor. In Drachten misschien, maar ik ben nog altijd niet bekend.’’

6 november: Roelof Oostra en Hinke Schokker bikkelden zich naar unieke prestaties op Terschelling. De atleet uit Mantgum won voor het eerst een marathon, de ‘ijzeren dame’ uit Eastermar schreef haar eerste Berenloop bij. Schokker: „Het was afzien met die wind. Gelukkig was er onderweg afleiding met muziek en publiek. Respect in dit hondenweer.’’

6 november: Nabij het Groene Strand op Terschelling werd het lichaam van de 49-jarige Gosé de Vries uit Tjalleberd gevonden, een van de twee vermisten van de aanvaring in het Schuitengat. Twee dodelijke slachtoffers werden al op de ochtend van het ongeluk geborgen. De 12-jarige Riemer van der Veen uit Sexbierum wordt nog vermist.

9 november: In grote delen van Noordoost-Friesland was helikopterlawaai te horen. Op vliegveld Drachten vond een aanval plaats en militairen schakelden een vijandelijke eenheid uit op het motorcrossterrein Prikkedam bij Makkinga. De acties maakten deel uit van de internationale militaire oefening Falcon Autumn.

11 november: Het zong al even rond, maar de handtekeningen werden op Sint-Maarten pas gezet. Sjors Ultee (35) werd de nieuwe trainer van SC Cambuur. Hij volgde Henk de Jong op, die vanwege ziekte moest stoppen als coach van de Leeuwarders.

15 november: Een grote fusie in ziekenhuisland: Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Tjongerschans in Heerenveen maakten bekend dat ze per 1 januari 2024 verdergaan als één ziekenhuis. Door de krachten te bundelen denken ze de stijgende zorgvraag beter aan te kunnen.

20 november: Geen penaltykiller, maar de volle mep. Het was echt waar: Andries Noppert werd de eerste doelman van het Nederlands elftal op het WK in Qatar. De Jouster doelman van SC Heerenveen maakte tegen Senegal zijn debuut voor Oranje en hield zijn doel schoon (2-0). Hij begon in alle duels op het WK in de basis en laat een prima indruk achter. Zijn jongensdroom kwam in de kwartfinale ten einde, na verlies tegen Argentinië.

24 november: Waar ze kwam bracht Trynke Havinga uit Feanwâlden leven en kleur. Ze verbond mensen, bracht ze in beweging en organiseerde van alles Plots was ze er niet meer, nog maar 43. „Wy wienen noch lang net klear’’, zei Tim Wiersma, de man van Trynke, na haar overlijden.

25 november: Hoe ging het eraan toe achter de schermen bij DWDD? Dagblad van het Noorden-redacteur Arjan Reinders werkte voor het programma en hield het welgeteld een jaar vol. Achteraf een grotere prestatie dan gedacht. DWDD was een echte snelkookpan, de druk om te presteren was enorm.

29 november: Fred van der Weij, de uitvinder van de airfryer is in Echten overleden. Hij was al anderhalf jaar ziek. Aan de zoektocht naar de perfecte airfryer gingen alle tijd en geld op van Fred, die toen nog in Almere woonde. ,,We hebben zelfs ons huis te koop gezet’’, zei zijn vrouw Mariëtte, na de dood van Fred.

Nieuws

menu