André Hazes duikt op in Oldeberkoop en rouwstoet van trekkers voor boer Jan. Dit gebeurde er in januari 2022

Beeld: LC

Beeld: LC

De diefstal van André Hazes, omikron slaat ook in Friesland om zich heen, chatten met ‘Channing Tatum’ en Friese oud-deelnemers aan The Voice of Holland spreken zich uit. Dat en meer in ons maandoverzicht van januari 2022.

2 januari: ‘Hufterproof’ zou hij zijn, de manshoge legoversie van de iconische volkszanger op de Dam in Amsterdam. Maar toch lag de lego-Hazes binnen enkele tellen in het busje van De Geitefok . ,,Hij zat maar met drie schroefjes vast, het ging echt heel soepel”, zegt Jan-Bart Hof van de oudejaarsvereniging uit Oldeberkoop. De Amsterdamse horecaondernemer Won Yip, samen met weduwe Rachel Hazes de initiatiefnemer achter het legobeeld, spreekt van een ‘knappe actie’.

4 januari: Het optreden van de Mobiele Eenheid in Burdaard tijdens de jaarwisseling was buitenproportioneel. Dat zeggen buurtbewoners en een slachtoffer . Burgemeester Johannes Kramer wil nu een onderzoek. ,,Ik kreeg meteen klappen van de eerste ME’er die ik tegenkwam”, zegt Douwe Boonstra (24). ,,Door de klappen viel ik op de grond en kwam er een tweede ME’er bij met een hond. Ik werd weer geslagen en gebeten.”

8 januari: Langs een lange, lange haag van trekkers reed een rouwauto met daarin de grafkist van een geliefde, veel te jong gestorven, boer Jan de Groot uit Hilaard. Grote mannen stonden langs de kant in Weidum. Hun hand op hun hart, hun gedachten bij de familie . Boer Jan werd 46 jaar. Op nieuwjaarsochtend werd hij onwel in de melkput. Zijn vrouw Antje was erbij. Ze hielp met melken omdat Jan zich niet lekker voelde. ,,Op de eerste ochtend van het nieuwe jaar 2022 liet Jan zijn leven los’‘, zei de uitvaartbegeleidster.

11 januari: Etalageruiten rond de Galigastraat en de Scharnestraat in Sneek zijn beplakt met stickers met de tekst: Ondernemer of onderdanig? De uitvoering is in geel zwart, de kleuren van de stad Sneek. Winkeliers hebben geen idee uit welke hoek de actie komt. Ze hebben de sticker verwijderd of zijn nog niet op de hoogte omdat hun winkel dicht is en ze er niet elke dag komen. ,,Ik vind het raar’’, zegt Janny Jaasma van Het Dropwinkeltje. ,,Als je het ergens niet mee eens bent, plak dan niet een sticker op andermans ramen.

13 januari: Ze wist zeker dat ze via internet was benaderd door de Amerikaanse acteur Channing Tatum, die haar de indruk gaf dat hij haar financieel uit de brand wilde helpen . Aan het eind van de rit leek het erop dat de 44-jarige inwoonster van Terwispel verstrikt was geraakt in een web dat door internationale internetcriminelen was gespannen. Of was het toch anders? „Het leek allemaal zo echt, ik heb hem ook gezien met videobellen”, zei de vrouw in de rechtbank.

17 januari: Friese deelnemers aan de talentenjacht The Voice of Holland zijn geschokt door de onthullingen over grensoverschrijdend gedrag bij het populaire RTL-programma. ,,Heel erg treurig’’, vindt Iris Kroes. ,,Lullig voor mensen die er niets mee te maken hebben’’, oordeelt Johannes Rypma. Zangeres Gerrie Dantuma uit Heerenveen deed in 2012 en in 2013 mee aan TVOH. ,,Ik heb er persoonlijk nooit iets van gemerkt.’’

17 januari: Kunstenaar Ernesto Lemke uit Leeuwarden maakte eind vorig jaar een Lego-portret van de Britse zanger Ed Sheeran in het Fries Museum. Het museum hoopte destijds dat Sheeran zelf hun onlineberichten ging delen. Dat is niet helemaal gelukt, maar de Lego House-zanger heeft wel over het werk van Lemke getweet . Vergezeld met emoji’s van een rood hartje en een schilderspalet deelt Ed Sheeran het Lego-portret van Lemke met zijn 17,6 miljoen volgers.

19 januari : Duizenden leerlingen zitten alweer thuis vanwege coronabesmettingen op school. Omikron grijpt snel om zich heen in Friesland . In een week tijd worden er verspreid over de hele provincie 75 klassen naar huis gestuurd omdat daar drie of meer leerlingen positief getest waren op corona. In Surhuisterveen ging het nog harder: daar bleken in 15 van de 19 klassen gemiddeld meer dan 5 leerlingen besmet. Ook bij scholengemeenschap Liudger in Drachten verspreidde het virus zich snel: 8 havoklassen naar huis.

26 januari: Daar horen we nooit weer wat van, dachten Andries Foppes en zijn kompaan toen ze in 1973 een souvenir achterlieten onder een betonnen boerderijvloer. Omgekeerd stonden drie andere mannen raar te kijken , toen ze sloopwerkzaamheden uitvoerden in de oude boerderij ‘t Karwei aan de Zuiderhogeweg in Drachten. Van onder de vloer dook een glazen colafles op. Een oud exemplaar, uit de tijd dat cola-prikwater nog gazeuse heette en ‘coffeinehoudend’ was: ,,Ik was stomverbaasd.”

27 januari: 260.000 euro hebben Hans en Thea van der Meulen uit Sneek in ruim veertig jaar bijeen gesprokkeld voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting in Baarn. De stichting zet zich in voor onderzoek naar behandeling van de taaislijmziekte. Het Sneker echtpaar heeft zijn beide dochters aan de ziekte verloren . Sindsdien zamelen de tachtigers geld in met het verhandelen van postzegels, oude munten, ansichtkaarten, spaarkaarten en Donald Ducks.