Anarchistencamping kampt met geldgebrek: geen Pinksterlanddagen in Appelscha?

Vegetarisch koken tijdens de Pinksterlanddagen FOTO LC

De anarchistische Pinksterlanddagen, al bijna honderd jaar gehouden in Appelscha, kunnen dit jaar niet plaatsvinden op het traditionele kampeerterrein.

Het Kampeerterrein tot Vrijheidsbezinning aan de Aekingaweg - sinds 1933 de thuisbasis van de jaarlijkse landdagen - blijft dit jaar gesloten. De reden is geldgebrek, laat het stichtingsbestuur van de camping weten.

Wanbetalers

Juist de groep anarchisten die de jaarlijkse Pinksterlanddagen voorbereidt, behoort volgens de camping tot de groep wanbetalers.

Deze ‘voorbereidingsgroep’ roept via de website van de landdagen bezoekers nog altijd op om tussen 18 en 20 mei naar het Kampeerterrein tot Vrijheidsbezinning te komen. Het bestuur van de camping vraagt bezoekers juist om thuis te blijven.

‘Met pijn in het hart’

Het kampeerterrein neemt het besluit ,,met pijn in het hart’’ en bezint zich op een heropening op een later tijdstip. De afgelopen jaar was de exploitatie van de camping ,,zwaar verliesgevend’’.

De eerste Pinksterlanddagen werden in 1927 in Appelscha georganiseerd door anarchistische jongeren uit Friesland, Groningen en Drenthe. De landdagen groeiden uit tot een jaarlijkse reünie voor gelijkgestemden.

Aardappelveldje

In 1933 kochten de anarchisten een aardappelveldje waar ze het Kampeerterrein tot Vrijheidsbezinning oprichtten. Het terrein is alcohol- en drugsvrij.

Nieuws

Meest gelezen