Analyse: Zandwinner Smals charmeert niet maar schoffeert

In plaats van te charmeren wist Smals tegenstanders van zandwinning tijdens een raadsbijeenkomst in Joure te schofferen. 

Archieffoto. Het vorige plan bracht behoorlijk wat tegenstand op de been in het gemeentehuis.

Archieffoto. Het vorige plan bracht behoorlijk wat tegenstand op de been in het gemeentehuis.

Namens Smals, het bedrijf dat zand wil winnen voor de kust van Oudemirdum, gaf financieel directeur Resie Reijnders tijdens een gemeenteraadsbijeenkomst tekst en uitleg. In dit zogeheten petear was geen ruimte voor discussie maar kon iedereen zijn zegje doen.

Haar optreden was echter allesbehalve diplomatiek te noemen. Alle tegenstanders van en twijfelaars aan de vergevorderde plannen kregen een sneer. In plaats van ze voor zich te winnen moet Reijnders zich verder van hen hebben verwijderd.

'Aantoonbare onzin'

Zo betitelde ze de massaal, met anti-zandwinningsspandoeken en -borden, aanwezige kustbewoners als ,,zelfverklaarde deskundigen’’ die ,,aantoonbare onzin’’ verkochten. Reijnders gaf aan dit ,,heel vervelend’’ te vinden, maar daarmee te kunnen leven.

Minder coulant was ze voor milieuclubs. Want ,,dat gerespecteerde natuurorganisaties ineens bezwaar maken, daar heb ik echt problemen mee.’’ 

Smals had ,,twaalf jaar lang’’ met hen vorm gegeven aan de plannen. Samen waren ze tot de conclusie gekomen dat die zoals deze er nu liggen, het beste waren.

Groot ongenoegen

En dat betekent een eiland op 5 kilometer voor de kust bij Oudemirdum in een beschermd natuurgebied. Met erop een gebouw van 22 meter. Tot groot ongenoegen van de zandwinner heeft ,,iedereen’’ er vlak voor de apotheose ,,ineens problemen mee’’.

Het leek, volgens Reijnders, dat mensen uit hun winterslaap waren ontwaakt. Van het verwijt aan Smals’ adres dat het Gaasterlanders in slaap heeft gesust, wilde ze niets weten. ,,Ik denk dat u zelf in slaap bent gevallen’’, sneerde Reijnders.

Ze gaf aan ,,best te snappen’’ dat mensen ,,alles bij het oude’’ willen laten. En zandwinning liever elders zien gebeuren. ,,Desnoods bij de buren. Zolang het maar niet bij jullie is.’’ Om te vervolgen: ,,Maar wat heeft u eraan. Een vertrouwd, doodstil achtertuintje in een land dat kraakt en piept, omdat er niet meer gebouwd mag worden.’’ Dit kwam haar op hoongelach vanuit de zaal te staan. Het zand dat Smals bij Oudemirdum omhoog wil zuigen, is immers bestemd voor de bouw en voor wegen.

'Metersdik dossier'

Mede op verzoek van belanghebbenden kwam de zandwinner tot een ,,metersdik dossier’’. Reijnders: ,,Ja, wij hebben alles uit de kast gehaald om u te geven waar u om vroeg. Nee, wij hebben geen andere onafhankelijke deskundige kunnen vinden. Ja, beste raad, we hebben jullie extra tijd gegeven om hier een oordeel over te vellen. Nee, we zijn absoluut niet blij hoe deze tijd is gebruikt door de tegenstanders.’’

Reijnders dreigde met de rechter bij een eventueel ‘nee’ van De Fryske Marren. Voorzitter Johan Nooitgedacht van de Nederlandse Vissersbond wacht een aanklacht wegens smaad. Hij meldde dat Smals hem ooit zwijggeld had aangeboden, maar volgens Reijnders kon dit niet het geval zijn.

Tot slot gaf ze aan te rekenen op De Fryske Marren ,,zoals je dat op een betrouwbare en vertrouwde partner doet’’. En dat de raad op 13 februari de ,,gevraagde vergunning’’ aan Smals verstrekt. Maar of ze daarmee de twijfelaars over de streep heeft getrokken?

Wordt vervolgd.

Lees in dit dossier eerdere berichten over mogelijke zandwinning in het IJsselmeer

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Zandwinning
Analyse