Amper woningen te koop in Friesland: in vier jaar tijd van 7182 naar 2265

FOTO ANP Foto: Zoetermeer

Het aanbod van woningen die te koop staan, is in de afgelopen vier jaar met ongeveer 70 procent gedaald, blijkt uit voorlopige cijfers van NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars).

Voor het zesde kwartaal achtereen zijn er minder woningen te koop gezet in Friesland. Het aantal woningverkopen daalde in het vierde kwartaal van 2018 met bijna tien procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het aanbod van woningen die te koop staan, blijft fors dalen. In de laatste maanden van vorig jaar stond er 924 huizen minder te koop dan een jaar eerder. NVM zegt dat eind 2014 nog 7.182 woningen te koop stonden bij NVM-makelaars. Vier jaar later is dat gedaald tot 2265. ,,Dat vormt een forse belemmering voor doorstroming en met name voor starters op de woningmarkt’’, zegt Albrecht Kok, NVM-makelaar uit Drachten.

Landelijk gezien begint de gekte op de huizenmarkt juist iets af te nemen. Het aanbod van koopwoningen stijgt landelijk en de prijzen gaan minder hard omhoog. De nieuwe ontwikkelingen spelen vooral in de grote steden, waar de huizenprijzen al een tijdje torenhoog zijn.

Prijzen

De prijzen blijven maar stijgen, vorig jaar met 10,5 procent. Een gemiddelde woning kost momenteel 233.000 euro. Veel huizen gaan ook nog boven de vraagprijs weg: 16,5 procent.

De huizen in Friesland werden gemiddeld binnen vijftig dagen verkocht, in het laatste kwartaal van 2018. Door het krappe aanbod en een toenemende vraag, is er amper nog iets te kiezen voor huizenzoekers. Kok: ,,Er wordt gelukkig meer gebouwd, maar door eerdere jaren met een lage productie krijgen we de achterstand de komende jaren niet weggewerkt.’’

Kiezen

Een woningkoper kon in Friesland gemiddeld kiezen uit 4,9 woningen. Landelijk gezien lag dat aantal op 3,6 woningen. Een gezonde situatie ligt tussen de zes en zeven woningen, zegt NVM.

In het krimpgebied, het noordoosten van de provincie, daalde het aantal verkopen met 10,6 procent. In het zuiden, zuidwesten en noordwesten waren vergelijkbare dalingen te zien, al lag het aantal daar hoger. In de meeste gebieden in Friesland steeg de woningprijs.

Nieuws

menu