Amerikaans nieuwsprogramma 60 Minutes over Elfstedentocht: 'Een van Nederlands grootste tradities die misschien nooit meer zal plaatsvinden'

Henk Angenent viert zijn winst in de Elfstedentocht van 4 januari 1997. FOTO REUTERS

In het Amerikaanse nieuwsprogramma 60 Minutes, één van de meest bekeken programma’s op televisie in de Verenigde Staten, werd zondag aandacht besteed aan de Elfstedentocht: de ‘Nederlandse schaats-Super Bowl’.

In het programma, onderdeel van CBS News, nam correspondent Bill Whitaker de kijker gedurende een fragment van een kwartier bij de hand en praatte hij ze bij over de Elfstedentocht. Hij sprak daarvoor met voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden Wiebe Wieling, Erben Wennemars, Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent en nam bovendien een kijkje bij de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

De journalist gaat in op wat de Elfstedentocht betekent in Nederland, de toekomst van de Elfstedentocht in het licht van klimaatverandering, de status van de Elfstedentochtwinnaar (‘Er zijn geen grotere helden in Nederland’) en de landelijke ‘Elfsteden Fever’ die opsteekt als de temperaturen naar beneden gaan. In het programma wordt de Elfstedentocht ‘een van Nederlands grootste tradities die misschien nooit meer zal plaatsvinden’ genoemd.

De hele aflevering is te zien op de website van CBS News. Onderstaand een kort fragment waarin Whitaker met een weerkundige spreekt over de onwaarschijnlijke toekomst van de Elfstedentocht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland