Ameland wil laboratorium voor duurzame energie worden

Ameland wil in 2020 energieneutraal zijn. Dinsdagmiddag wordt een convenant ondertekend om het eiland om te toveren in laboratorium waarin alle denkbare vormen van energievoorziening worden beproefd

Het waddeneiland beschikt al over het op een na grootste zonnepark van Nederland, met ruim 23.000 zonnepanelen. Er rijden elektrische bussen. En er is in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen een proef in voorbereiding om op het eiland elektrische deelauto’s op zonne-energie te laten rijden.

Zelfvoorzienend

Het eiland wil bovendien zo snel mogelijk zelfvoorzienend op energiegebied worden. Daartoe wordt dinsdagmiddag door de gemeente een convenant gesloten met netbeheerder Liander, energiebedrijf Eneco, TNO, de NAM, Gasterra, Philips en Hanzehogeschool Groningen/EnTranCe.

Het idee is dat Ameland van het ministerie van Infrastructuur en Milieu een exprimenteerstatus krijgt. Op die manier moet er ruimte komen om te kijken wat mogelijk en haalbaar is om fossiele brandstoffen uit te bannen. Zo wordt het eiland een laboratorium voor de rest van Nederland.

Nieuws

Meest gelezen