Ambulancepersoneel in Friesland krijgt helm en vest om zich te beschermen tegen messen en glasscherven

Ambulancepersoneel aan het werk. Foto: ANP

Ambulancemedewerkers in Friesland, Drenthe en Groningen hebben steekwerende vesten gekregen om hun werk te kunnen doen. Er zijn ruim tweehonderd vesten gekocht.

De beschermende vesten en helmen zijn aangeschaft om de verpleegkundigen en chauffeurs op de 120 ambulances in het Noorden te beschermen tegen steekpartijen en glasscherven.

Ambulancezorg Groningen en UMCG Ambulancezorg bevestigen de aankoop ,,Dat we deze vesten hebben aangeschaft is unaniem besloten door de diensten van Drenthe, Groningen en Friesland”, meldt woordvoerder Marieke Reinders van Ambulancezorg Groningen.

Eigen keuze

De vesten wegen ruim 2 kilo en zijn niet op maat gemaakt. ,,Het is allemaal one size, fits all .” In Drenthe en Friesland zijn vorige week de 52 ambulances van UMCG Ambulancezorg voorzien van de scherfwerende vesten en helmen. In Groningen hadden de 38 ziekenwagens in die provincie al sinds begin september de beschikking over steekwerende vesten. Ook Kijlstra Ambulancezorg, verantwoordelijk voor 23 spoedambulances in Friesland, heeft de vesten in de ambulances gelegd. ,,We hebben er zeventig aangeschaft”, aldus Hilde Koopmans van Kijlstra Ambulancezorg.

Medewerkers van de Drentse en Groningse ambulances kunnen ervoor kiezen om de vesten aan te trekken als ze naar een onveilige situatie moeten. Het blijft een eigen keuze voor de verpleegkundigen en chauffeurs om het vest wel of niet aan te trekken. Koopmans zegt echter dat het niet zo vrijblijvend is. Er is een inzetprotocol opgesteld wanneer de chauffeurs en verpleegkundigen het steekwerende vest dienen aan te trekken.

Ook zijn in totaal acht auto’s van de zogeheten officier van dienst geneeskundig (OVDG) uitgerust met een beschermend pak en helm. De OVDG zijn coördinatoren die bij een grootschalige gebeurtenis waarbij veel gewonden zijn gevallen ook aanwezig zijn.

Twee jaar geleden omarmden alle regionale ambulancediensten een advies van Ambulancezorg Nederland. Die pleitte ervoor dat alle medewerkers die op de ambulance werken beschermende kleren en een helm zouden moeten krijgen om hun werk zo veilig mogelijk te doen. Afgelopen zomer hebben de ambulancediensten in Noord-Nederland de bestelling daadwerkelijk gedaan.

Terrorisme en extreem geweld

Ambulancezorg Nederland noemde steek- en kogelwerende vesten essentieel voor de medewerkers om hen beter te beschermen in onveilige omstandigheden met extreem geweld en terreursituaties.

Het idee achter de vesten is dat de ambulancesector net zoals de politie en brandweer voorbereid moet zijn op zaken als een terroristische aanslag, een schietpartij of een grootschalige vechtpartij. Reinders benadrukt dat er in Noord-Nederland zelden dergelijke incidenten of extreem geweld plaatsvinden. ,,We hebben ze aangeschaft voor het geval dat. We willen het allerbeste voor onze collega’s.”

,,Onze medewerkers kunnen natuurlijk wel in situaties terechtkomen waar we soms deze extra beschermende kleding nodig kunnen hebben. Het geeft vooral ook een gevoel van veiligheid”, zegt Japke Grit van UMCG Ambulancezorg. Grit vertelt dat in Drenthe en Friesland de vesten vorige week in de ambulances zijn geplaatst bij een reguliere check-up van alle ziekenwagens van de regionale ambulancedienst. ,,Dat was een mooi moment om aan te vullen.”

Zowel Ambulancezorg Groningen als UMCG Ambulancezorg zegt dat - los van het advies van twee jaar geleden - er geen aanwijsbare reden of incident is geweest om de vesten nu aan te schaffen.

Nieuws

menu