Ambulancehelikopter weer volledig beschikbaar voor Waddeneilanden, niet meer nodig voor vervoer coronapatiënten

De ambulancehelikopters van RAV Fryslân. FOTO RAV FRYSLÂN

De Waddenheli is vanaf zaterdag weer volledig beschikbaar voor patiëntenvervoer van de Waddeneilanden. Vrijdag maakt deze voor het laatst vluchten met coronapatiënten.

,,Dat heeft alles te maken met het gelukkig dalende aantal coronapatiënten in het land”, verklaart communicatie-adviseur Japke Grit van RAV Fryslân en UMCG Ambulancezorg.

Sinds 24 maart 2020 is de ambulancehelikopter verschillende periodes ingezet voor het verplaatsen van ic-patiënten met Covid-19 uit volle ziekenhuizen naar ziekenhuizen waar nog plaats was. Sinds 27 december was de ‘ic-heli’ overdag onafgebroken voor dat doel beschikbaar; in de avond, nacht en ochtend stond de heli paraat voor ambulancevervoer van de Waddeneilanden. In totaal zijn er in opdracht van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding gedurende de coronacrisis 204 ic-patiënten verhuisd om de druk in de ziekenhuizen te spreiden.

Volgens Grit is het patiëntenvervoer op de Waddeneilanden nooit in de verdrukking gekomen. Bij calamiteiten waren boten beschikbaar en kon indien nodig de kleinere Lifeliner worden ingezet. Van de ambulancehelikopter zijn er twee in Nederland in gebruik, beiden hebben Vliegbasis Leeuwarden als standplaats. Eén dient als reserve-exemplaar. Omdat ze beurtelings in onderhoud moesten, kon er het afgelopen half jaar niet gelijktijdig een beroep op de ambulancehelikopter worden gedaan, verklaart Grit.

Nieuws

menu