'Amateurvoetbalclubs hebben financiële zorgen door corona'

'Dertig procent amateurvoetbalclubs vreest voor voortbestaan' FOTO ANP

Van de noordelijke amateurvoetbalclubs bestempelt 31 procent de financiële situatie momenteel als zorgelijk, als gevolg van de coronapandemie.

Dit blijkt uit een enquête van de belangenorganisatie voor amateurvoetbalverenigingen (BAV), die tweederde van de amateurclubs in Nederland vertegenwoordigt.

In totaal beantwoordden landelijk 418 amateurclubs (58 inzendingen kwamen uit het noorden) de vragenlijst van de BAV. Doel was om inzicht te krijgen in de gevolgen van de coronacrisis voor amateurclubs.

Inkomsten mislopen

Voetbalverenigingen lopen dit jaar veel inkomsten mis. Tijdens de lockdown in het voorjaar bleven sportparken enkele weken gesloten. Nu wordt er weer gevoetbald, maar gebeurt dat sinds eind vorige maand op nagenoeg lege sportcomplexen.

De cijfers in het Noorden zijn beter dan de landelijke percentages. Daaruit blijkt dat 38,9 procent zich zorgen maakt over de financiën.

Vrees over het voortbestaan van de verenigingen is er nu nog vrijwel niet (3,4 procent in het Noorden tegenover 7,2 procent landelijk). Dat percentage wordt echter fors hoger als er een tweede lockdown zou komen. In het Noorden vreest 17,2 procent van de amateurclubs dan voor het voortbestaan; landelijk ligt dit percentage zelfs op 29,2 procent.

Teruglopend ledenaantal

Naast misgelopen kantine-inkomsten geven de amateurclubs aan dat ze gelden mislopen door een teruglopend ledenaantal en het verlies van sponsoren. Voor het gros geldt dit overigens tot nu toe in beperkte mate.

Reageren? sport@lc.nl

Nieuws

menu