Allemaal kampioen op Special Olympics

Sandra Kljajic (19) uit Leeuwarden met haar derde prijs. FOTO NIELS DE VRIES

Lekker meppen. De badmintonners Sandra Kljajic (19) en Thomas Veltman (11) uit Leeuwarden gaven alles tijdens de regionale Special Olympics in Sportstad Heerenveen.

Een fanatieke speler is ze. Niets lekkerder dan met een racket tegen een pluimpje aan smakken, vindt de negentienjarige Sandra Kljajic uit Leeuwarden. Natuurlijk is meedoen aan de Special Olympics leuk. Maar winnen ook. Dus die derde plek die ze zaterdag in Heerenveen binnen sleept, daar is ze beretrots op.

Badminton is eigenlijk heel gemakkelijk, vindt de prijswinnares. Haar tante Kaja verklapt dat haar nicht eigenlijk alleen verliezen best nog moeilijk vindt.

Badminton en paardrijden

Bijna drie jaar zit Sandra nu op badminton. Ze traint bij Spelend Sporten, de Leeuwarder club die sport- en spelactiviteiten organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. En sinds kort ook bij DOV, een vereniging die eigenlijk vooral bedoeld is voor mensen met een lichamelijke beperking. Maar Sandra, die graag vaker dan een keer in de week wilde sporten, mocht toch komen. En nu doet ze hier ook aan tafeltennis.

Normaal doet Sandra samen met haar tweelingzus Tanja mee aan badmintoncompetities. Maar Tanja is uitgeschakeld. Ze zit thuis met een dikke knie. Binnenkort krijgt ze uitslag van de MRI-scan. Eerst zaten de zussen ook samen op paardrijden, maar Sandra is afgehaakt. Ze is net iets te vaak gevallen. En ze moest twee keer afscheid nemen van een lievelingspaard. Daar kon ze niet meer tegen.


 

Drie keer gewonnen, een keer verloren. Een tweede plek. Niet gek voor een beginneling. De medaille die de elfjarige Thomas Veltman uit Leeuwarden zaterdag in de wacht sleept is zijn eerste badmintonprijs. Eerder won hij al eens een grote beker bij een viswedstrijd. Die heeft hij toen mee naar school genomen, basisschool De Trilker voor speciaal onderwijs. Grote kans dat hij deze plak ook aan de klas zal laten zien.

Prijzen winnen

Thomas weet niet precies hoe lang hij al op badminton zit. Maar hij heeft de slag al aardig te pakken. Onderhands is soms nog lastig, bovenhands gaat lekker. Hoewel hij soms heel boos kan worden, heeft Thomas naar eigen zeggen helemaal geen moeite met verliezen. Toch vindt hij het leuke aan sporten dat je prijzen kunt winnen. Naast badminton, doet hij ook aan voetbal, basketbal en bowlen.

Sinds kort gaat Thomas samen met zijn tweelingzus Irene, die ook op badminton zit, elke woensdag naar Slag & Vlag. Dit is een nieuwe band van muziekvereniging Takostu in Stiens voor mensen met een verstandelijke beperking. Thomas drumt, zijn zus vlagt.

Superleuk dat hij nu eindelijk zelf muziek kan maken. Al jaren is Thomas fan van de taptoe. Op zijn YouTube-kanaal ‘ Muziekkorps Nerderland ’ post hij opnames van de optredens die hij bezoekt.

Nieuws

menu