Terwijl in de rest van Nederland het aantal coronabesmettingen stijgt, dalen de cijfers in Friesland

Op 11 juni werd in MCL de aparte afdeling voor corona-patiënten feestelijk gesloten. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Voor de vierde week op rij is het aantal gevonden coronabesmettingen in Friesland gedaald. Met ruim 5 procent, tot 499. Friesland is de enige provincie waar het aantal positieve tests afneemt.

Dat stelt GGD Fryslân vast. Friesland behoorde lang tot de regionale koplopers qua coronabesmettingen. Eerder deze week kleurde Friesland op de kaart van Europa als laatste Nederlandse provincie oranje, het één-na-laagste risiconiveau bij het ECDC, de Europese equivalent van het RIVM. Verhoudingsgewijs liggen de besmettingscijfers inmiddels dicht bij het landelijk gemiddelde.

Coronapiek niet terug te zien in ziekenhuisopnames

De wekenlange piek in coronabesmettingen is nog niet terug te zien in ziekenhuisopnames of sterftecijfers. De beddenbezetting in de Friese ziekenhuizen is volgens het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland al enkele weken stabiel. Zo stabiel dat het netwerk de cijfers nog maar eenmaal per week update op zijn website.

,,Vooral jongere mensen testen momenteel positief, die komen minder snel in het ziekenhuis, dat is toch meer de oudere generatie”, geeft woordvoerder Frits Mostert van Medisch Centrum Leeuwarden als mogelijke verklaring. ,,Wat we onder de patiënten heel veel zien als gemene deler is dat ze niet gevaccineerd zijn.”

De beddenbezetting in de Friese ziekenhuizen schommelt sinds drie weken tussen de negen en twaalf coronapatiënten. Toch is er wel degelijk iets van een toename zichtbaar. Uit opgevraagde cijfers blijkt dat er vrijdag twaalf coronapatiënten in de vier Friese ziekenhuizen lagen (van wie vier op de intensive care), dinsdag waren dit nog negen. Bovendien is het aandeel patiënten van buiten het Noorden gedaald tot een enkeling, minder dan drie weken geleden waren dit nog tien.

Sterfgevallen als gevolg van Covid-19 worden zeldzaam in Friesland. Voor de derde week op rij is er geen dodelijk coronaslachtoffer gemeld bij GGD Fryslân. In acht weken tijd vielen er twee geregistreerde corona-doden te betreuren.

Vaccinatiegraad blijft iets achter in Dantumadiel en Noardeast-Friesland

Ondertussen is de vaccinatiegraad onder Friezen van twaalf jaar en ouder gestegen tot 76,3 procent. In Dantumadiel, Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân blijven de vaccinatiecijfers iets achter op de andere vijftien Friese gemeenten. In deze hoek van Friesland worden naar verhouding de meeste besmettingen gevonden. Omgerekend naar 100.000 inwoners behoorden Noardeast-Fryslân en Dantumadiel landelijk een tijdje tot de koplopers, maar dat is nu niet meer zo.

GGD Fryslân meldt de volgende gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Noardeast-Fryslân 97 (117), Leeuwarden 67 (66), Súdwest-Fryslân 54 (60), Tytsjerksteradiel 50 (52), Smallingerland 49 (29), Heerenveen 37 (36), Dantumadiel 31 (54), Achtkarspelen 31 (35), Opsterland 23 (27), De Fryske Marren 23 (22), Waadhoeke 23 (8), Weststellingwerf 5 (7), Terschelling 5 (3), Harlingen 2 (9), Ooststellingwerf 2 (3), Ameland 0 (1), Schiermonnikoog 0 (0) en Vlieland 0 (0).

Nieuws

Meest gelezen