Alleen Michelin-ster voor Heeren van Harinxma, weer 3 Bib Gourmands

Restaurant De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag FOTO LC ARCHIEF

Heeren van Harinxma (op landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag) is wederom het enige Friese restaurant met een Michelin-ster. Dat werd maandag bekend bij de uitreiking van de sterren in het DeLaMar theater in Amsterdam.

Heeren van Harinxma op landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag kreeg net als in 2016, 2017, 2018 en 2019 een ster. Ook van 2001 tot 2006 droeg het restaurant een ster.

Lees ook | Een gids over de Michelinsterren: dit moet je weten

Het Leeuwarder restaurant élevé had eerder een ster, maar raakte die vorig jaar al kwijt. Dat gold destijds ook voor Koriander in Drachten, maar dat was op eigen verzoek. Eigenaar Jan Gaastra gaf de ster terug, omdat hij de druk die de sterrenstatus met zich meebracht niet langer wilde.

Bib Gourmand

Michelin maakte maandag ook de nieuwe Bib Gourmand-gids bekend. Dat is een onderscheiding voor zaken met een goed driegangenmenu voor maximaal 37 euro. Bib is een afkorting van Bibendum, de naam van het bekende Michelin-bandenmannetje.

Le Petit Bistro (Sneek) en Bistro Nijeholt in Beetsterzwaag kregen de onderscheiding, net als vorig jaar. Dat gold ook voor Weidumerhout uit Weidum.

Wanneer krijgt een restaurant een ster?

Dat bepalen anonieme inspecteurs. Zij beoordelen restaurants aan de hand van vijf criteria: de kwaliteit van de geserveerde producten, de persoonlijkheid van de keuken, de beheersing van kooktechnieken en smaken, de prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie.

De inspecteurs gaan samen in beraad en beslissen of een restaurant in aanmerking komt voor een ster, en zo ja: hoeveel.

* één ster staat voor een ‘hele goede keuken in zijn categorie’

** twee sterren betekent een ‘verfijnde keuken, een omweg waard’

*** drie sterren staat voor een ‘voortreffelijke keuken, dit restaurant is de reis waard’

Bij de beoordeling van een restaurant wordt slechts gekeken naar de kwaliteit van de gerechten. Comfort en service worden apart vermeld in de gids.

Nieuws

menu