Alle remmen waren los bij 'rovende rukker' (die liever tegen een plantenbak dan in zijn broek plaste)

Een 57-jarige dakloze kon zijn lustgevoelens vorig jaar niet de baas zijn. Hij toonde en beroerde zijn lid meerdere malen en had voor deze schennispleging wel een gevangenisstraf over. Daarnaast maakte hij zich schuldig aan roof en eetpiraterij.

FOTO

FOTO ANP

Hij ambieert een leven in de zon, zonder dagbesteding, met een joint in de hand. Verder wil hij sporten en een vriendin, desnoods een prostituee. Een psycholoog beschreef een 57-jarige dakloze als ,,een levensgenieter’’. Maar de werkelijkheid is vooralsnog anders. Deze man moest zich dinsdagochtend voor de rechtbank verantwoorden voor een reeks delicten: schennis plegen, eten zonder te betalen, vernielingen, diefstallen en het overtreden van een gebiedsverbod.

‘Alle remmen waren los’

Alle pleegde hij in de zomer van 2020, nadat hij andere medicatie had gekregen. ,,Dit moet verband houden met het gedrag dat er is geweest’’, meldde zijn advocaat Arthur Scholtmeijer. ,,Alle remmen waren los.’’

Op 3 juni van het vorige jaar pakte hij in Zwolle de trein richting Assen. Hij nam plaats tegenover een vrouw en gooide zijn jas op zijn schoot. Zij zag hem bewegingen maken met zijn rechterhand. Vervolgens leunde hij achterover, sloot zijn ogen en kreunde. Tegenover de gealarmeerde conducteur verklaarde hij dat hij de vrouw niet had aangeraakt, maar ,,in gedachten wel’’. En daar had hij wel een gevangenisstraf voor over. ,,Voor alle vrouwen, maar helemaal voor haar.’’

Liever tegen een plantenbak dan in broek

In de Bagijnensteeg in Leeuwarden liet hij zijn broek zakken, net als op de Oude Koemarkt in Heerenveen. Twee dagen later plaste hij in ‘t Friesche Haagje tegen een plantenbak op het Gemeenteplein. Toen hij twee medewerksters van een horecagelegenheid het terras zag klaarmaken, zwaaide hij met zijn geslachtsdeel in hun richting.

De opmerking van rechter Kees Post dat de dames daar behoorlijk van waren geschrokken, deed hem in lachen uitbarsten. ,,Ik vind het niet zo grappig, hoor’’, riposteerde Post. Het zat anders, haalde de man aan. ,,Ze riepen me, ik draaide me om, schudde hem ondertussen af en stopte hem weer in mijn broek.’’ En hij plaste nu eenmaal liever tegen een plantenbak dan in zijn broek.

‘Corrigerend tikje’

Twee weken later was het weer raak, nu in de trein tussen Leeuwarden en Heerenveen. Hij ging tegenover een dame zitten en sloeg aan het masturberen. ,,Het enige wat ik heb gedaan is ‘er’ met mijn rechtervinger op kloppen. Een corrigerend tikje’’, legde hij uit. ,,Zo van: ‘Niet stijf worden’.’’

De vrouw liep er een trauma door op. Wat dat met hem deed, wilde de rechter weten. Nou, hij had in het verleden ook trauma’s opgelopen, antwoordde de man.

En dan waren er nog de talloze gebiedsovertredingen in de binnenstad van Leeuwarden, ettelijke diefstallen, variërend van twee tuinstoelen tot een ‘Samsung huppeldepup’, vernielingen aan onder meer een politiecel en eetpiraterij in Leeuwarden en Gorredijk. Hij nuttigde zowel zes gangenmenu’s als kopjes koffie. ,,Als ik geen geld heb, moet ik ook eten’’, verklaarde hij.

Drugs

Hij was een veelpleger, constateerde de reclassering, die voor ,,dwang en verplichting niet vatbaar was’’. Hij gebruikt drugs. Rechter Post nam de dagelijkse hoeveelheid met hem door. ,,Twee joints, cocaïne’’, somde Post op. ,,Verder nog iets?’’ ,,Speed, soms heroïne’’, liet de verdachte weten. Die vervolgens uitlegde dat hij de harddrug alleen gebruikte ,,als er iets ergs is gebeurd, vanwege de stress’’. Rechter: ,,Ghb?’’ Antwoord: ,,Ja, dat vind ik ook lekker.’’

Advocaat Scholtmeijer vroeg om een psychiatrisch onderzoek. Daarmee was de rechtbank het eens. Ook de psycholoog kijkt nog eens naar hem. De zaak werd daarmee voor onbepaalde tijd aangehouden.

Bij de man was de rek er aan het begin van de middag uit. ,,Dat u dit volhoudt’’, verzuchtte hij bij het verlaten van de zittingszaal tegen de rechter. ,,Het is ons dagelijks werk, hè’’, luidde de reactie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Rechtbank